Annyira csökken az orosz importgáz ára, hogy már éppen csak drágább, mint a rezsicsökkentett ár.


Egy éve változatlanok a hazai lakossági gáztarifák, miközben kilencedik hónapja folyamatosan esik az orosz importgáz ára, írja a 24.hu a legfrissebb uniós statisztika alapján. A Magyarországra érkező orosz földgáz köbmétere júliusban kerekítve 125 forintba került, miközben egy hónappal korábban még 166 forint felett volt.

Júliusban összesen 412 millió köbméter orosz gáz érkezett hazánkba, vagyis az idén eddig megszokott 300–400 millió köbméteres tempóhoz hasonlóan ment az import. Mivel már jóformán megteltek az ország gáztározói, az előttünk álló téli időszakban a szakértők nem várnak ellátási problémát.

A 24.hu megjegyzi, hogy júliusban az orosz importgáz-számla összességében 135 millió euró, vagyis bő 51 milliárd forint volt. Hasonló mennyiségért ilyen keveset még nem kellett fizetni ebben az évben: januárban nagyjából ugyanennyi orosz importgázért még négyszer ennyit, 549 millió eurót kértek. Legutóbb két éve, 2021 augusztusában alakult valamivel 30 eurócent fölött az egységár.

A lap szerint valószínűsíthető, hogy augusztus-szeptember hónapokra még csökken az orosz gáz ára, azután azonban emelkedés következhet. A tőzsdén augusztus-szeptemberben a 30–40 euró között, sőt időnként 40 euró/megawattóra fölött is kereskedtek. A 40 euró/megawattórás jegyzések 160 forint feletti köbméterárakat vetítenek előre, amin emelhet vagy csökkenthet az, ha gyengül vagy erősödik a forint az euróhoz képest.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!