Az EP arra kéri a tagállamokat, hogy szélesítsék ki és erősítsék meg az uniós szankciókat a belaruszokkal szemben.


Bírálja a magyar külgazdasági és külügyminiszter minszki látogatását az Európai Parlament (EP) állásfoglalása, amelyet szerdán fogadtak el a képviselők - írja a Népszava

Mint írják:

Azt is helytelenítik, hogy egyes tagállamok schengeni vízumokat adnak ki a diktátorhoz, Aljakszandr Lukasenkához közel álló személyeknek.

Elítélik, hogy a minszki rezsim továbbra is szisztematikusan elnyomja az ország lakóit és a másként gondolkodókat, többek között politikai indíttatású és zárt ajtók mögött zajló bírósági tárgyalásokon keresztül. Valamint az ellen is felszólalnak, hogy hosszú börtönbüntetést szabtak ki távollétében Szvjatlana Cihanouszkaja száműzött ellenzéki vezetőre. Ezért minden igazságtalanul bebörtönzött személy szabadon bocsátását és kártalanítását kéri az EP. A képviselők nehezményezik, hogy a belarusz rezsim tisztségviselői nem kerültek be az Oroszországgal szembeni 10. uniós szankciós csomagba.

Az EP arra kéri a tagállamokat, hogy szélesítsék ki és erősítsék meg az országgal szembeni uniós szankciókat, és tegyék feketelistára a rezsim elnyomásában részt vevő valamennyi személyt, beleértve a bírákat, ügyészeket, valamint a bűnüldöző, valamint börtön- és büntetőtelepek tisztviselőit.

Korábban Szvjatlana Cihanouszkaja, fehérorosz ellenzéki vezető is elfogadhatatlannak nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői minszki látogatását.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!