Sebastian Keciek azt mondta, a 2022-es kampány után arra számítottak, hogy változik a magyar álláspont Ukrajnával kapcsolatban, de csalódniuk kellett.


Lengyelország meglepődött azon, hogy Szijjártó Péter Minszkben és Moszkvában tárgyalt az elmúlt napokban, hetekben - mondta szerdán este Lengyelország budapesti nagykövete, Sebastian Keciek a Waclaw Felczak Alapítvány városligeti rendezvényén a 24.hu beszámolója szerint.

Keciek elmondta, hogy szerinte a magyarországi diplomáciai közösség más tagjai is meglepődtek a magyar külügyminiszter Oroszországban és Fehéroroszországban tett látogatásain.

Keciek arról is beszélt, hogy véleménye szerint Magyarország nem használja ki az Egyesült Államok által támogatott kelet-közép-európai Három Tenger Kezdeményezésben rejlő lehetőségeket, amivel fedezni lehetne a magyar gázfogyasztást lengyel, horvát és román kikötőkön keresztül, ezzel is csökkentve az orosz importtól való függést.

Arra is fény derült a fórumon, hogy még a háború kitörése előtt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök tárgyalt több ország vezetőjével is és felderítési jelentésekre hivatkozva Budapestet is figyelmeztette, hogy orosz támadás várható.

Ebben szerinte teljes az egyetértés köztük Novák Katalin köztársasági elnökkel, a magyar kormány kapcsán azonban ezt már nem jelentette ki.

A Visegrádi Négyek keretében a nézetkülönbségek ellenére az együttműködés folytatódik, amiben sokat segít a lengyel-magyar barátság évszázados hagyománya. Ráadásul a pandémia elsősorban ezeket a regionális kapcsolatokat értékelte fel, szemben például a belső-ázsiai volt szovjet köztársaságokkal való kapcsolatépítéssel, amelyet a magyar külügy szorgalmaz az elmúlt években.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!