A magyar külügyminiszter az első magasrangú uniós tisztviselő, aki ellátogatott Fehéroroszországba, miután Lukasenka elnök az elcsalt választás után brutálisan szétverette az ellene tiltakozókat.


Elfogadhatatlannak nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői minszki látogatását Szvjatlana Cihanouszkaja, fehérorosz ellenzéki vezető - számolt be róla az ABC News. Szijjártó az első magasrangú uniós tisztviselő, aki ellátogatott az országba a 2020-as ellenzéki tüntetések brutális szétverése óta.

A magyar diplomácia vezetője hétfőn utazott el Fehéroroszország fővárosába, ahol belarusz kollégájával, Szjarhej Alejnyikkel közös sajtótájékoztatót is tartott. Itt többek között Szijjártó arról beszélt, hogy „azonnali tűzszünetre van szükség, és meg kell kezdeni a béketárgyalásokat, ezek nélkül ugyanis nem lesz béke Ukrajnában”, illetve hogy a „magyarok béke pártján állnak”.

A magyar külügyminiszter ugyanakkor azt is megjegyezte:

Az ABC cikkében kiemeli, hogy Szijjártó Péter az első európai uniós ország magas rangú tisztviselője, aki 2020 óta ellátogatott Fehéroroszországba. Abban az évben az elnökválasztáson történt egyértelmű csalásokat követően soha nem látott léptékű tiltakozások kezdődtek az országban. A hetekig tartó tiltakozásokra az Európa utolsó diktátorának is nevezett Lukasenbko elnök brutális rendőri fellépéssel válaszolt:

A letartóztatottak között volt például Alesz Viktaravics Bjaljacki, emberi jogi aktivista is, a tavalyi Nobel-békedíjasok egyike.

Szijjártó látogatására ráadásul pont akkor került sor, amikor az EU újabb szankciókat akar elfogadni Fehéroroszországgal szemben. Nem a tüntetések erőszakos szétverése miatt, hanem azért mert az orosz csapatok Belarusz területéről támadták Ukrajnát.

Szijjártó várakozásainak megfelelően látogatása nem is maradt reakció nélkül. Szvjatlana Cihanouszkaja, fehérorosz ellenzéki vezető azt mondta:

Cihanouszkaja 2020-ban Lukasenko ellen indult az elnökválasztáson, miután a férjét letartóztatták. A politikus napokkal a választások után elhagyta az országot.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!