Váratlanul és felkészületlenül érte a kegyelmi ügyben kirobbant botrány a kormány propagandagépezetét a Direkt36 szerint. Az események végül Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezettek, Balog Zoltánra pedig „most nagyon haragszanak”.


A kegyelmi ügy február 2-án robbant ki, és ahogy már írtunk róla, hat nappal később a norvég nagykövetségen egy munkaebéden részt vevő Varga Judit még teljesen nyugodtnak tűnt. Az egykori igazságügyi miniszter azonban alig több mint 48 órával később, szombaton beadta a lemondását.

A Direkt36 forrásai szerint szerint Orbánt Viktort váratlanul és felkészületlenül érte a kegyelmi ügy. A Sándor-palota hiába hivatkozott arra, hogy Balog Zoltán lobbizott a kegyelem megadása érdekében, Orbán ezt nem fogadta el, és Novákra hárította a felelősséget. A nem hivatalos információk szerint a miniszterelnököt feldühítette, hogy az államfő ilyen helyzetbe hozta, az alkotmánymódosítást bejelentő Facebook-videóból pedig kiderült: „nem fogja megmenteni Novákot”. A végleges döntés a Fidesz-vezetés pénteki informális ülésén született meg.

Kormányközeli körökben most „óriási a gyász”, és sokan nem értik, Novák hogyan követhetett el ekkora hibát: „Nem értik, hogy miért nem volt éber. Ő tudta, hogy mit ír alá, tudta, hogy milyen aggályai vannak Vargának és a kegyelmi ügyekkel foglalkozó jogászoknak” – áll a cikkben.

„Itt volt két nő, akik jól néznek ki, nyelveket beszélnek, jól érvelnek” – magyarázta egy forrás, aki korábban a franciául és angolul felsőfokon beszélő Novák mellett dolgozott. „A Fideszben korábban nem voltak ilyen emberek. Az, hogy valaki tőlünk megszólal franciául Brüsszelben, és nem angolul makog, az egy komoly dolog” – tette hozzá a forrás.

Balog Zoltánt ugyanakkor a lap szerint sokkal indulatosabban ítélik meg: „Most nagyon haragszanak Balogra, elemi düh van a püspökkel szemben.”


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!