A dél-koreai sportminisztérium nem késlekedett, és bejelentette, hogy „határozott panaszt kíván tenni Franciaországnál kormányzati szinten.”


A párizsi olimpia szervezői kénytelenek voltak bocsánatot kérni Dél-Koreától és sportolóiktól, miután a péntek esti nyitóünnepségen súlyos hibát követtek el: Észak-Koreaként hivatkoztak rájuk. Az esetet a BBC is megírta, így a kellemetlen incidens hamar nemzetközi visszhangot kapott.

A baklövés akkor történt, amikor a Szajnán megjelent a dél-koreai delegáció hajója. A helyi műsorközlő angolul és franciául is Koreai Népi Demokratikus Köztársaságként – vagyis Észak-Korea hivatalos nevén – mutatta be őket. A hibát gyorsan észlelhették, mert amikor az észak-koreai delegáció hajója érkezett, már helyesen nevezték meg az országot. A feliratozással szerencsére nem volt probléma, ott nem keveredett össze a két ország neve. Nem is csoda, hogy a baki óriási felháborodást váltott ki, hiszen Dél- és Észak-Korea a második világháború óta feszült viszonyban állnak egymással.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sem maradt tétlen, és koreai nyelvű X-fiókján keresztül kért nyomatékosan bocsánatot: „Szeretnénk nyomatékosan bocsánatot kérni azért a hibáért, amely a dél-koreai küldöttség bemutatásakor történt a nyitóünnepségen”.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!