Vác kellemes kikapcsolódást ígér, akkor is, ha csak egy napunk van rá.

Budapestieknek egynapos kirándulásra tökéletes helyszín lehet a Dunakanyar egyik legbájosabb települése, Vác.

Egész évben találunk itt rengeteg látnivalót, de ezen a hétvégén zenei programokból sincs hiány, hiszen július 21 és 23 között megrendezésre kerül a XXIX. Váci Világi Vigalom.

De ha egy nyugalmasabb hétvégét választanánk, akkor is rengeteg izgalmas dolgot fedezhetünk fel egy nap alatt. Jöjjön pár tuti tipp, a tartalmas barangoláshoz.

Szárnyashajóval az utazás is élmény

A Budapest - Vác - Visegrád - Esztergom útvonalon közlekedő szárnyashajó gyors és kényelmes választás.

09:30-kor indul Budapestről, és már 10:10-re Vácon lehetünk. Visszafele 17:50-kor indul, így egy szűk napunk van felfedezni a várost.

De a MAHART oldalán más hajózási lehetőségek is a rendelkezésünkre állnak, ha a Dunakanyar valamelyik településére készülünk.

Árak és további lehetőségek: ITT

Kisvonat

Ha már az élményszámba menő utazásról van szó, Vácot a legkönnyebben egy kisvonattal fedezhetjük fel.

Menetrend és árak: ITT

Finom falatok

Ha vízparti panoráma mellet költenétek el az ebédet, a Remete Étteremben hagyományos ízek, és bőséges adagok várnak.

Az itt feltálalt desszertek a szemünknek legalább olyan kedvesek, mint az ízlelőbimbóinknak.

Sajdik karikatúra gyűjtemény

2021-től a Pannónia-házban kapott helyet az állandó Sajdik Gyűjtemény. De még mielőtt belépnénk a karikatúrák elbűvölő világába, az udvarban is tegyünk egy sétát, mert itt van berendezve Vertel Andrea, gödi keramikusművész Tündérkertje.

A patinás, több mint 300 éves épületben négy teremben kapott helyet a közel 150, eredeti alkotásból álló életmű.

A Sajdik Gyűjteményhez és a Pannónia Házhoz tartozik Kolodko Mihály, Vácon élő szobrászművész közelmúltban felállított három alkotása is: Mária Terézia, Morzsa kutya és Csúzli miniszobrai, a vasútállomástól a Diadalívig tartó útvonalon.

Mária Terézia melange

Mária Terézia magyar királyné látogatásának köszönheti Vác a barokk belvárosának mai képét. Ekkor épült az ország egyetlen diadalíve is, amely alatt állítólag a fenség soha nem ment át.

Mi az Adullám Kávézóban kóstoltuk az ízletes kreációt, ráadásul alternatív, mandulatejes verzióban is el tudták készíteni nekünk.

Memento Mori

1994-ben Vácon, amikor a Domonkos templom helyreállítási munkálatai során a templom alatti kripta több, mint 150 évvel ezelőtt elfalazott lejáratára bukkantak az építők.

A 2016. júniusában felújított állandó kiállítás a főtér egyik lakóházának középkori pincéjében nyert elhelyezést. A meredek lépcsőn a hűvös és mély pincébe leereszkedő látogatót a korabeli kripta képe mellett azon váci polgárok névsora fogadja, akiket koporsófeliratuk alapján sikerült beazonosítani.

A terem hátsó részében Stefanovics György szabómester, egy név szerint nem ismert középkorú polgárasszony és egy 9 éves kislány, Salamon Magdolna nyugszik, rekonstruált, az eredeti alapján készült viseletben, üvegkoporsóba zárva. 

+ 1 tipp:

Ha Vácra készülünk, a Visit Vác oldalára mindenképpen érdemes fellátogatni, mert programok széles tárháza és hasznos tudnivalók egyaránt állnak a rendelkezésünkre.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!