A Jászai Mari térről indulva fedeztük fel Újlipótváros titkait és legszebb épületeit. Mutatjuk, milyen szép helyeken jártunk, és milyen érdekességeket találtunk.

Idén 150 éves Budapest, és hogyan is ünnepelhetnénk ezt méltóbban, mint hogy felfedezzük a város kincseit. Erre jött létre a Budapest Bejáró városfelfedező játék, amivel bárki ingyen játszhat, aki szeretné igazán megismerni lakóhelyét. Ráadásul, ha az összes feladványt megoldod, különleges városélményeket nyerhetsz.

Mi a Jászai Mari tér környékén fejtettük meg a feladványokat. Mutatjuk, milyen szép helyeken jártunk, és milyen érdekességeket találtunk.

Korábban már megírtuk, hogy a Budapest Bejáróval egyedül is felfedezheted a várost, de a Budapest Brand ingyenes városnéző sétákat is szervez a játékhoz.

Egy ilyen városnéző sétán játszottunk először mi is. A Jászai Mari tér bázisponton találkoztunk, ahonnan csak egy karnyújtásnyira vannak Újlipótváros legszebb épületei. A séta során a környék titkairól Lerch Gabriella sétavezető mesélt nekünk.

Tőle tudtuk meg, hogy a Jászai Mari térnél mindig is át lehetett kelni a Dunán. A tér helyén egykor ugyanis a beszédes nevű Révjenő nevű falu terült el. A hídra azonban még sokáig kellett várniuk az itt élőknek, végül 1876-ban adták át a Margit hidat

A tér 1950 óta viseli a híres színésznő nevét. Jászai Mari markotányosnőből lett a magyar színháztörténet egyik legismertebb művésze, és egyike azon kevés magyar nőknek, akiről közteret neveztek el.

A Jászai Mari tér bázispont első látnivalójaként Nagy Imre szobrát vettük szemügyre. 1996-ban állították fel eredetileg a Vértanúk terén, majd itt talált új otthonra. Az életnagyságú szobor a félbemaradt magyar szabadságküzdelem szimbóluma lett.

Alaposan meg kellett néznünk a szobrot, mert a rejtvényfüzetben olyan kérdésre is válaszolnunk kellett, hogy a kabát övé ki van-e engedve?

A pesti Fehér Ház jól látszott a szobor közeléből is. Luxusbérháznak épült, később a közeli Országház és a minisztériumi negyed miatt fontos hivatalok irodaházaként használták, de az idősebbek közül a legtöbben mégis az MSZMP székházaként emlékeznek rá. A II. világháborúban komoly sérüléseket szenvedett, és végül nagy vita után nem szocreál, hanem modernista stílusban épült újjá 1949-re. A fogadtatásáról sokat elárul Révai József kommunista kulturpolitikus írtása:

A játék során itt össze kellett számolnunk többek közt azt is, hány lépcső vezet a bejárathoz.

Következő állomásunk a Pozsonyi út 1. volt, ahol a magyar irodalom egyik legismertebb szerelmespárja, Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni élt. Sétavezetőnk elmesélte, hogy szerelmük még középiskolában kezdődött, amikor együtt jártak matematikakorrepetálásra. A friss házasoknak Fanni unokatestvére találta a 35 négyzetméteres, 2. emeleti, Dunára néző albérletet. A lakás olyan pici volt, hogy a konyha egyben volt a fürdővel.

Radnóti Miklós özvegye később haláláig ugyanebben a lakásban élt.

A Feladat során meg kellett keresnünk a házon egy másik híres művész, Kovács Margit emléktábláját is, akivel jó barátságot ápolt a szomszédban lakó házaspár.

A séta során a Palatinus-házak történetét is megismertük. Amikor Habsburg József főherceg lemondott a Margitszigetről a köz javára, kárpótlásul telkeket kapott a pesti oldalon. Ezt a területet vásárolta meg 1910-ben a Palatinus Rt., ami szecessziós bérpalotát építtetett itt. A 2-3 és 5 szobás lakásokat a kor legmodernebb berendezéseivel szerelték fel. Volt bennük tantusszal működő központi porszívó. Sőt

A termálvizet a központi fűtésben is felhasználták, egészen addig, amíg az ásványok lerakódása miatt tönkre nem mentek a vezetékek.

A rejtvény megfejtéséhez a homlokzat díszeit kellett megfigyelnünk, és kiválasztanunk a füzetben azt, amelyiket nem találjuk a házon.

A 19. század második felében a legnagyobb és legszebb paloták rend szerint bankoknak vagy biztosító társaságoknak épültek, akik épületekbe fektették befektetőik pénzét. Így volt ez a Főnix-ház esetében is, ami a Phönix Életbiztosító építtetett.

A hatemeletes házban 40 üzlethelyiség és eredetileg 146 lakás épült, de volt tizenkét mosógéppel felszerelt közös mosókonyha és gőzzel működő szárítókamra is.

Az épületdíszeket alaposan meg kellett vizsgálnunk ennél a feladatnál is.

Miután az összes helyszínt bejártuk, és mind az öt feladványt megfejtettük, a megoldásokat összegezve egy olyan tulajdonnevet kaptunk, ami szorosan kapcsolódik a Jászai Mari térhez. Már csak az a kérdés, melyik bázispontnál folytassuk a játékot legközelebb.

Ha te is kedvet kaptál ehhez a városfelfedező játékhoz, a rejtvényfüzetet letöltheted a budapestbejaro.hu honlapról, vagy ingyenesen beszerezheted a kiemelt BKK Ügyfélközpontokban. Részletek a Budapest Bejáró honlapján.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!