Olyan orvost kellett találni, aki van tapasztalata és le tud menni az 1000 méteres mélységbe.


Egy magyar doktornő tartja életben azt az amerikai barlangászt, aki szeptember 2-án lett rosszul a törökországi Morca barlangban. Ő adja be a szükséges gyógyszereket a férfinek és ellenőrzi a transzfúziót - mindezt 1000 méteres mélységben.

Mark Dickey egy expedícióval ereszkedett le a mélybe, azonban hirtelen rosszul lett a barlangban. Bár a török hatóságok arra kérték a mentésben résztvevőket, hogy ne közöljenek részleteket a férfi állapotáról, azt lehet tudni, hogy

A hatóságok külföldi mentőcsapatok segítségét kérték, és a magyarok voltak az első, akik egy csapatot ki tudtak állítani.

Horváth Richárd, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat országos vezetője korábban a Szeretlek Magyarországnak azt mondta, hogy egy sáros, nedves, hideg környezetben, azaz abszolút nem kórházi körülmények között kell egy magas szintű ellátást adni a férfinek.

- mondta pénteken a Blikknek Horváth Richárd.

Azt is elmondta, hogy a magyar csapatnak gyakorlatilag orvosi rendelőt kellett kiépítenie 1040 méter mélyen, ahol egy intenzív terápiás sátrat állítottak fel.

„Ha nem is tudtunk steril körülményeket biztosítani, de olyan tábort kellett kiépíteni, ahol el lehetett kezdeni a sérült kezelését” - mondta Horváth Richárd. Hogy életben maradjon, Dickeynek vérátömlesztése van szüksége, ehhez Magyarországról is vittek ki neki vérkészítményt.

A magyar barlangi mentők közben azon is dolgoznak, hogy le tudják váltani a doktornőt, aki már öt napja lent van a beteggel.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!