A magyar orvos nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Mark Dickey állapota stabilizálódjon az ezer méter mély barlangban.


Rövid időn belül a felszínre hozhatják az egy hete egy ezer méter mély törökországi barlangban rekedt amerikai barlangász, Mark Dickey-t. A férfi súlyos egészségügyi állapotba került a mélyben, belső, emésztőrendszeri vérzése lett, vért hányt, és esélye sem volt a felszínre jutni az 1000 méteres mélységből.

Dr. Zádor Zsófia aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvos az elsők között ért az egykilométeres mélységben bajba jutott amerikai férfihez. Ő végül vasárnap este ért a felszínre.

A Szeretlek Magyarországnak sikerült elérnie a most is a helyszínen tartózkodó doktornőt. Zádor Zsófia leszögezte: Dickey aktuális állapotáról sajnos nem tud nyilatkozni, mert nem volt lehetősége folyamatosan követni az állapotát amíg a felszínre hozták.

– Aneszteziológus szakorvosként hogyan juthatott le a barlangba?

– Már 2011 óta részt veszek barlangászképzésben is, tehát megvan a technikai tudásom. Ilyen mély barlangba megfelelő önálló technikai tudás nélkül nem is lehetett volna lejutnom.

– Azt tudjuk, hogy négy fok hideg van ott. Képeken is láttuk, hogy komoly melegítésre van szükség. Ezt kizárólag csak takarókkal tudják megoldani, vagy valami aktív melegítést is próbálnak?

– Vannak melegítő takarók is, amiket használunk.

– Pszichésen hogy lehet elviselni ennyi időt a mélységben?

– Szerencsére azt tudom mondani, hogy a lent rekedt barlangász hangsúlyozta: pszichésen teljesen jól érzi magát. Ő még abban is benne lett volna, hogy ott javítsuk fel annyira az állapotát, hogy önerőből hagyhassa el a barlangot. Azonban a feltételezett diagnózisa ezt nem tette lehetővé.

– Váltásokban vannak lent vele?

– Ez az eset egyáltalán nem szokványos. Van olyan is, amikor két váltásban csináltuk, tulajdonképpen egymást váltogatjuk a különböző szakaszokon. A mentést ketten-hárman csináltuk végig. Most éppen szerencsénk van, mert több orvos is lenn van, és most már nem is kell olyan mélyre menni. (Az interjú az utolsó 180 méternél készült – a szerk.)

– Tehát ez azt jelenti, hogy most már a mentés utolsó szakasza zajlik?

– Igen, azonban ezt úgy kell elképzelni, hogy nagyon szűk járatok és aknák kötik össze a viszonylag szélesebb termeket, nagyobb tereket. Ezeken a részeken nagyon bonyolult áthaladni, sokszor egy ember is alig fér el, egy hordággyal sokkal nehezebb.

– Ki lehet mondani, hogy a barlangász állapota stabil, most már nincsen közvetlen életveszélyben, azaz a mentés kilátásai kifejezetten biztatóak?

– Nem tudom pontosan a mostani állapotát, mert nem vagyok mellette jelenleg, ezért én ezt most nem jelenthetem ki teljes bizonyossággal. Amikor én mellette voltam, akkor rendben volt, de hogy ez hogyan változott, azt nem tudom pontosan. Mire én megérkeztem, addig már a folyadékpótlást meg tudták kezdeni, és stabilizálni tudták a keringését, azaz meg tudták fékezni az állapotromlását. Bár nem vagyok lent, de itt vagyok a helyszínen, szükség esetén én is tudom folytatni a munkát.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!