Pár száz méterre jár a felszíntől a mentőcsapat és Mark Dickey. Délután heves esőzés várható a környéken, ami nehezítheti a mentést. A férfit életben tartó magyar orvos már kijutott a barlangból.

Akár órákon belül felszínre érhet a dél-törökországi barlangban rekedt amerikai kutatóval a mentőcsapat, tudtuk meg a Magyar Barlangi Mentőszolgálat szóvivőjétől. Kovács Márton elmondta, hogy ha a körülmények megfelelően alakulnak, akkor ma késő délután, vagy az esti órákban kijuthat a Morca-barlangban 1000 méteres mélységben súlyos, életveszélyes állapotba került 40 éves férfi és a mentőcsapat.

A barlangi mentők honlapjának reggeli 8 órakor megjelent frissítése szerint a hordágy és a csapat már csak 300 méterre jár a felszínről.

Kovács Márton szerint bonyodalmat egyedül az időjárás okozhat: a térségben komoly esőzés várható a délutáni órákban. Vasárnap este azonban már a felszínre ért az a magyar orvos, aki az elmúlt napokban életben tartotta az amerikai kutatót a törökországi barlang mélyén.

A fotón középen látható Dr. Zádor Zsófia, röviddel a felszín elérése után:

Dr. Zádor Zsófia aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvos az elsők között ért az egykilométeres mélységben bajba jutott amerikai férfihez. Mark Dickeynél belső, emésztőrendszeri vérzése lépett fel, vért hányt, és esélye sem volt a felszínre jutni az 1000 méteres mélységből. A magyar orvos sáros, nedves, hideg környezetben, vagyis egyáltalán nem kórházi körülmények között nyújtott társaival magas szintű ellátást az eredetileg biológiai expedícióra induló férfinak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!