A 40 éves férfi hirtelen rosszul lett, súlyos, életveszélyes állapotba került, ezért saját erejéből nem tudja elhagyni a barlangot.


Két bolgár és kilenc magyar barlangi mentő vesz részt napok óta egy dél-törökországi mentésben, derül ki a Magyar Barlangi Mentőszolgálat beszámolójából. A Taurus-hegység Morca-barlangjában egy augusztus végén kezdődött nemzetközi expedíció vett nem várt fordulatot.

Az expedíció vezetői segítséget kértek az európai barlangimentő szolgálatokat tömörítő szervezettől (ECRA), akik elsőként egy olyan orvoscsoportot kerestek, mely képes azonnal indulni és képes a sérülthöz -1000 méterre lejutva érdemi orvosi ellátást nyújtani. Európában vasárnap csak a Magyar Barlangi Mentőszolgálat tudott ilyen csapatot elindítani.

A cikkből kiderül, hogy a magyarok két csoportban vasárnap és hétfőn értek a helyszínre, és megkezdték a leszállást a barlangba. Az első csoport rettenetes erőfeszítések árán lejutott a sérülthöz, felállítottak egy intenzív terápiás ellátást nyújtó sátrat az extrém mélységben levő barlangi bivakhelyen.

A súlyos, életveszélyes állapotban lévő sérült a gyógyszeres ellátás megkezdése után vértranszfúziót is kapott. A kezelések a legutóbbi, hétfő délutáni információk szerint kevés eredményt mutatnak:

A sérült jelenleg 1000 méteres mélységben van. A világ barlangi mentéseinek történetében eddig a rekordot 2014-ben a németországi Riesending-barlangban végrehajtott mentés tartja. Itt egy stabil állapotú, de polytraumatizált koponyasérült kutatót 700 ember 11 napi megfeszített munkájával sikerült a felszínre juttatni. A magyar barlangi mentők honlapján megjegyzik, hogy a legutóbbi információk fényében egy hasonló méretű barlangi mentőakció következhet.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!