Azt mondják, 200 ember kell majd ahhoz, hogy felszínre hozzák a török barlang mélyén rekedt, vért hányó amerikai kutatót. Lejutni is olyan nagy teljesítmény volt, mint két-három maratont lefutni.


14 nemzetközi barlangi mentő, köztük 9 magyar vesz részt annak az amerikai férfinak a mentésében, aki néhány napja lett rosszul 1000 méteres mélységben, Dél-Törökországban, a Taurus-hegységben található Morca-barlangban.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat szóvivője, Kovács Márton azt mondja, hogy a 40 éves férfi társaival biológiai kutatóakción vett részt, amikor hirtelen rosszul lett. A magyarok azonnal útnak indultak. Két csoportban, vasárnap és hétfőn értek a helyszínre, és megkeztdék a leszállást a barlangba. Az első csoport a beszámolók szerint rettenetes erőfeszítések árán lejutott a sérülthöz, és felállítottak egy intenzív terápiás ellátást nyújtó sátrat az extrém mélységben. Az életveszélyes állapotban lévő kutató vértranszfúziót kapott, de kivérzéses sokk fenyegeti. A megmentésére irányuló akció hatalmas kihívás.

- Hogyan került bajba a kutató?

– Ez egy többnapos lent tartózkodás volt, amikor a férfi váratlanul rosszul lett: vért hányt és kialakult nála a gastrointestinális vérzés. Ekkor a párja, aki szintén amerikai és mentőápolóként dolgozik, a felszínre ment, és konzultációt kért barlangi mentőorvosoktól. A csoport azt remélte, hogy pár nap pihenés után a férfi saját erőből képes lesz kijönni a barlangból, de az orvosi konzultáció után ezt rögtön elvetették. Ekkor az expedíció megkezdte a folyadékpótlást, infúziót kötöttek be és a rendelkezésre álló gyógyszereket az orvosi útmutatás szerint használni kezdték. Ezzel párhuzamosan segítséget kértek a barlangi mentőktől. Erre reagált a Magyar Barlangi Mentőszolgálat, mint az egyetlen azonnal bevethető szervezet, és egy napon belül a helyszínre érkeztünk.

– Mitől lehetett rosszul az amerikai férfi? Ez egy barlangászoknál jelentkező betegség vagy ettől teljesen független lehet?

– Ettől valószínűleg teljesen független. Elképzelhető, hogy egy fáradtság vagy stressz következtében fellépett gyomorfekély következménye, vagy egy hirtelen kialakult belgyógyászati baleset eredménye, netán lehet bakteriális eredetű is.

Egyelőre csak találgatni tudunk, a tünetek kezelése zajlik, és megelőlegezett diagnózisok alapján egyfajta életben tartó terápiát végeznek a kollégáim a mélyben. Az orvosok szerint ha megindul a javulás, akkor rövid idő alatt szállítható állapotba kerülhet a beteg. Ezt várjuk most egy akkora, pár méterszer pár méteres, viszonylag száraz bivakban, vagyis földalatti táborhelyen dolgozva, ahol két négyszemélyes sátor fér el. Az orvosokon kívül a barlangban dolgozó mentők már megkezdték a járat zélesítést, további táborhelyek kialakítását, amire útközben felfelé szükség lesz a rövid pihenők miatt, mások pedig az egyelőre 500 méteres mélységig leérő telefonkábel meghosszabbításán fáradoznak.

– Mekkora esélye lehet annak, hogy végül sikerrel fel tudják hozni a bajba került barlangászt?

– Ha szállítható állapotba kerül, akkor fel fogjuk tudni hozni, de ez keserves, nagyon hosszú és rengeteg ember keze munkáját igénylő feladat lesz. A barlang 1000 méter mély, amit úgy kell elképzelni, hogy az elsőként odaérkező orvoscsapat közel egy napig haladt folyamatosan lefelé.

Visszafelé pedig ez akár egy több napos program is lehet, a felszerelések mennyiségétől függően. Nem velünk történt, de nagyjából hasonló történet: 2014-ben egy németországi mentés során 700 ember munkája kellett ahhoz, hogy ugyanilyen mélységből 11 nap megfeszített munkájával végül a felszínre érjen a koponyasérült barlangász.

– Mennyi ideig tarthat a mentőakció?

– Biztosan tudjuk, hogy ez egy több napon keresztül elhúzódó, nagy létszámot igénylő akció lesz. Előzetes becsléseink szerint közel 200 emberre lesz szükség ez alatt a pár nap alatt. Ehhez képest ennél jóval kevesebben vannak a helyszínen most, ezért lenne fontos, hogy minél többen, akár magyarok is szálljanak be a mentésbe.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!