Az eddig támogatott cipőiket, mostantól teljes áron vásárolhatják meg, így akár 80 000 forintot is leszurkolhatnak egy lábbeliért.


Az enyhe lábdeformitás kezelésére szolgáló gyógycipők tb-támogatása megszűnik, a már felírt vények legkésőbb január 31-ig használhatók fel. A Népszavacikke szerint ezután már csak teljes áron készülnek ilyen C1-es cipők.

A gyógycipő készítők maguk kérték még a múlt év őszén, hogy töröljék a támogatottak közül ezt a terméket,

Ugyanis egy ilyen cipő közfinanszírozott árát 16 800 forintban határozták meg, és ennek 50 százalékát fizette az egészségbiztosító, a betegnek ugyanennyit kellett hozzátennie. Viszont a valódi bekerülési ára egy-egy ilyen egyedi terméknek több tízezer forinttal több volt,

Tavaly májusban már szigorította a kormányzat a gyógyászati segédeszközök felírását. Azóta gyógycipőt csak elektronikus vényre rendelhetnek az orvosok, ráadásul a felírásnál fotót kell készíteniük a deformált lábról, vagy képalkotó diagnosztikai vizsgálat leletét kell mellékelniük. Így aztán csak a gyógycipőkből 118 ezerrel kevesebb került felírásra 2023 novemberéig, mint a korábbi év azonos időszakában.