Azt már korábban is feltételezték, hogy a férfiak általában kevésbé érzelmi alapon közelítik meg a dolgokat, és inkább a dolgok menetére, működésére kíváncsiak, míg a nők jobban figyelnek az emberekre és az érzelmekre. A mostani kutatás azonban az autizmust a férfi személyiségi jegyekkel hozta összefüggésbe, és szembetűnő hasonlóságokat fedezett fel - írta a Daily Mail .


Eszerint a nőkhöz képest a férfiak kevésbé boldogulnak a közösségi életben, kevésbé van szociális érzékenységük, és gyakran nem értik, hogy miért bántóak egyes cselekedeteik.

A cambridge-i egyetem tudósai, akik több mint félmillió férfi és nő személyiségi tesztjeit elemezték, úgy találták, hogy a férfiak és az autisták inkább „szisztematikusak”, mint „empatikusak”. A nőknél éppen ennek ellenkezőjét állapították meg: a felmért nők 40%-nál magas volt az empátiás készség, szemben a férfiak 24 és az autisták 13%-ánál. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy azoknak, akiknél autizmust diagnosztizálnak, vélhetően „extrém férfiagyuk” van, akiknek könnyebb megjegyezniük egy vasúti menetrendet, mint megérteni egyik másik ember érzéseit.

A „férfiagy” legtöbbször olyan férfiaknál működik, akik tudományos-technológiai területen dolgoznak, vagy munkájuk matematikán alapul, és ez magyarázatot adhat arra, hogy miért háromszor akkora a valószínűsége annak, hogy egy férfi autista legyen, mint egy nő.

Simon Baron-Cohen professzor, a cambridge-i autizmuskutató központ igazgatója, már két évtizeddel ezelőtt előterjesztette az „extrém férfiagy” elméletét, azt sugallva, hogy a férfiak jobbak a rendszerezésben, míg a nők a beleélésben.

A professzor, aki a kutatásról készült tanulmány egyik szerzője, hangsúlyozta, hogy ezeket az eredmények átlagosan a férfiakra és nőkre alkalmazhatóak, egyénekre nem. Ugyanakkor kifejtette, hogy e különbségeknek evolúciós okaik vannak: a férfiaknak – túlélési szempontból – jobban kellett rendszerezni az agyukat, például azzal, hogy megtanuljanak különböző vadászati módszereket. Ezzel szemben a nőknél az empátia a gyermeknevelés miatt erősödött így meg évmilliók alatt.

A tanulmányban 671 606 ember vett részt, a Channel 4 Autista vagy? (Are You Autistic?) című programja honlapjára feltett tesztet kellett kitölteniük.

Közöttük 14 354-en voltak olyanok, akiknél autizmust diagnosztizáltak. Ezekből az derült ki, hogy a férfiak 44%-a szisztematikus vagy rendkívül szisztematikus típus, míg a nőknél ez az arány csak 27% volt. A tesztek kitöltő autistáknak több mint a fele tartozott e csoporthoz.

A tanulmány, amely a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) tudományos folyóiratban jelent meg, mindazonáltal hangsúlyozza: az autisták is rendelkeznek empátiás készségekkel, és figyelnek másokra. A kognitív empátiás nehézségeik miatt azonban általában kerülik a társadalmi konfliktusokat, minthogy erőszakos cselekményekre ragadtassák magukat.ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!