Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy vasárnap az Európai Unió mind a 27 tagállamában egységesen megkezdődik a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása.

Németországban, Magyarországon és Szlovákiában viszont már egy nappal korábban, szombaton kezdték az oltást. Most pedig Arnold Platon Twitter-gyűjtééből az is látható, hogy melyik országban ki kapta meg elsőként a koronavírus elleni oltást.

Szinte mindenhol az egészségügyi dolgozók, illetve az idősek közül kerültek ki az első emberek, akik megkapták az oltást.

Magyarországon például elsőként Kertész Adrienne, a Dél-pesti Centrumkórház infekciókontroll osztályának osztályvezető főorvosa kapta meg a koronavírus elleni oltást.

hirdetés

Romániában pedig egy 26 éves nővér, Mihaela Anghel volt az első.

Máltán Rachel Grech nővér, Lengyelországban Alicja Jakubowska varsói főnővér, Olaszországban a 29 éves római nővér, Claudia Alivernini, Litvániában Nijola Ramonaitė vilniusi nővér, Észtországban Jelena Rozinko, 24 éves rezidens. Görögországban pedig Eustathia Kampisiouli, athéni nővér, Szlovákiában Vladimír Krčméry infektológus, Portugáliában António Sarmento, 65 éves portói orvos. Finnországban pedig hatan kapták meg egyszerre, orvosok és nővérek.

Németországban viszont egy halberstadti idősotthon 101 éves lakója, Edith Kwoizalla kaphatta meg elsőként a koronavírus elleni vakcinát. Spanyolországban egy guadalajarai idősotthon 96 éves lakója, Araceli Hidalgo, Svédországban Gunn-Britt Johnsson, a Mjölby-ben lévő idősotthon 91 éves lakója, Dániában pedig Leif Heiselberg, egy odinesei idősotthon 79 éves lakója volt az első.

Ausztriában egy 84 éves asszony, Franciaországban egy 78 éves asszony, Cipruson pedig a 84 éves Andreas Raounas az Athos Matsas idősotthonból, és az intézmény 88 éves igazgatója, Panagiota Loizou Fylaktou voltak az elsők. De Szlovéniában és Horvátországban is egy idősotthonban oltottak először.

De Csehországban például Andrej Babis miniszterelnök kapta meg elsőként az oltást, Bulgáriában pedig egyszerre oltották be Kostadin Angelov egészségügyi minisztert, Zlatina Parusheva nővért és Ivan Madjarov orvosszövetségi elnököt.



hirdetés