Egy másik szálon, szintén Schadlhoz köthetően, gyanús Covid-gyorsteszek ügyében nyomoznak. Kihallgatásokig egyik esetben sem jutottak még.


A rendőrség továbbra is vizsgálódik két olyan ügyben, ami a Schadl-Völner-féle korrupciós botrányhoz kapcsolódik, de a tanúk kihallgatásáig még egyikben sem jutottak el – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az RTL-lel.

Ezt a két nyomozati szálat leválasztották a konkrét korrupciós ügyekről, és átadták a rendőrségnek, ezekben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytat eljárást.

Az egyik ügy lényege, hogy a Schadl György vezette Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) gyanús szerződést kötött koronavírus-gyorstesztekre, a másikban pedig a szervezet elnökét gyanúsítják azzal, hogy többeket is megpróbált átsegíteni egyetemi vizsgákon.

– közölte az ORFK a csatorna internetes hírportáljával.

A gyanú szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar csaknem ötvenezer forintos darabáron kötött szerződést 2500 koronavírus-gyorstesztre a járvány első hullámában. A tesztekre azzal a magán-mentőszolgálattal szerződtek, amelytől Schadl György kék villogót is szerzett az autójára. A gyanúsan drágának tűnő szerződést Völner Pál volt igazságügyi államtitkár hagyta jóvá, a kar részéről pedig a nyomozati iratok alapján a jelenleg is pozíciójában lévő hivatalvezető, Takács Katalin írta alá. Takács Katalint a fő ügyben a nyomozó hatóság semmivel nem vádolta meg.

Schadl egy másik esetben Lukács Tamást, a végrehajtói kar alelnökét kérhette meg, hogy járjon közben egy vizsgázónál. A jegyzőkönyvek szerint ezt ő meg is tette, de a vizsgázó teljes felkészületlensége miatt nem volt sikeres. Az ügyészség nem válaszolt arra, hogy meghallgatták-e Takács Katalint és Lukács Tamást, indoklásukban azt közölték, hogy az ügy már bírósági szakban van.

A Telex megemlíti, hogy sorra intézhette ismerősöknek a sikeres egyetemi vizsgákat Schadl György, például Rogán Antal kabinetfőnökének és Völner rokonának is. A korábbi nyomozati iratok szerint a tavaszi szemeszter végén Schadl három tanulmányi akadály leküzdésében segített a kabinetfőnöknek, pedig Nagy Ádám ott sem volt a vizsgán, sőt, még a Neptun-rendszerben is Schadl intézhette a jelentkezését a vizsgára a kapcsolatain keresztül.

A lap arról is írt, hogy Rogán Antal több mint öt év után először épp ebben az ügyben szólalt meg a Parlamentben. Akkor azt mondta: „Nem ismertem Schadl nevű urat.”


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!