Az orosz elnök mindent bevet, hogy eldöntse az egy éve kezdődött háborút. Kulcsfontosságú lehet a légi fölény megszerzése a következő támadásban.


„Masszív új támadást” indíthatnak az orozok egy héten belül Ukrajna ellen, írja a The Sun ukrán hírszerzési értesülések alapján. Úgy tudják, hogy az orosz elnök félmillió katonát toborzott a háború kirobbanásának első évfordulójára, valamint 1800 harckocsi, 3950 páncélozott jármű, 400 vadászrepülőgép és 300 harci helikopter bevetésére készülhet a napokban.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára szerint az átfogó támadás február 23-án vagy 24-én indulhat. Olekszij Danilov ugyanakkor kitart amellett, hogy országa felkészült az offenzívára és megbirkóznak a támadással. Danilov szerint Putyin pénteken végleg megpróbálja rávenni Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnököt arra, hogy csatlakozzon a háborúhoz az oroszok oldalán.

Az orosz hadsereg eddig kudarcot vallott a légifölény megszerzésében, de ezúttal Putyin állítólag vérbe akarja borítani az eget. Az orosz elnök számára azért is létfontosságú lehet a légtér uralása, mert a szárazföldön rengeteg katonát veszít hadserege, míg a légi támogatással nehéz helyzetbe hozhatja az ukránokat.

Az ukrán hírszerzéshez hasonlóan az amerikai szakértők szerint is számos jel utal arra, hogy Putyin a levegőben próbálja megfordítani a háborút. Erre az egyre inkább demoralizált, rossz felszerelésekkel, utánpótlás nélkül harcoló szárazföldi egységek miatt is szükség lehet. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma is a fokozódó orosz légi aktivitásra figyelmeztet több hét viszonylagos csendet követően.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban arról beszélt, hogy a háború első évfordulóján Moszkva olyan akcióra készül, ami beárnyékolja az ukránbarát Nyugat törekvéseit. Feltételezések szerint az új orosz támadás Ukrajna déli és keleti részét érintheti.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!