Miközben az ország gazdasági mutatói hanyatlanak és a demográfiai lejtőn sincs megállás, Hszi Csi-ping pártja ezzel a politikai innovációval kívánja egyszer s mindenkorra bevezetni az Aranykort.


„Hazafias nevelési törvény” olyan szépen hangzik az elnevezés, hogy más autokraták és diktátorok is megirigyelhetik, milyen szépen lehet becsomagolni a totális teljhatalmat. Elvileg ez a törvény lenne hivatott hazafiasságra nevelni Kína fogyatkozó népét. De, ahogy lenni szokott, a hatalom csúcsán egyedül ácsorgó vezető előbb-utóbb összekeveri saját (halandó) személyét a néppel/nemzettel/országgal, így hát legjobb meg sem engedni, hogy ne szeresse a nép a vezért.

Tehát a törvény előírja, hogy az ország és a saját hatalmát megőrizni akaró Kínai Kommunista Párt iránti szeretetet mindenki számára – a legkisebb gyerekektől a dolgozókig minden ágazatban – be kell építeni az oktatásba és a cégek működésébe. A megoldás gyakorlati előnye az, hogy ilyen esetben okafogyottá válik bármiféle demokratikus „választás” iránti sóvárgás, hiszen,

Az elnyomó párt iránti szeretetre való nevelés nem új keletű jelenség Kínában, a törvény azonban most már jogi kötelezettséget is előír az iskolák és vállalatok számára. Idén januártól például okostelefonos alkalmazások használatát teszik kötelezővé az emberek számára, melyekkel a nép megismerheti a vezetők gondolkodását. Ebben olvasható például az is, hogy „Hszi nagypapa hogyan vezetett minket az új korszakba” –, a felnőtteknek pedig Hszi legújabb elméleteiről szóló olvasmányokat és kvízeket készítettek.

A diákok pedig iskolai szervezésben meglátogathatják például a Hszi korábbi helyi látogatásai során megtett útvonalakat.

Azonban a több évtizede tartó gazdasági fejlődés megtorpant, lassul a külföldi tőke beáramlása, az ingatlanszektor vergődik, meredek a népességcsökkenés. Elemzők szerint a pekingi vezetés az új intézkedésekkel hatalma megtartását akarja bebiztosítani.

A valóság azonban egy bizonyos Bertold Brecht német drámaíró gondolataihoz áll közelebb, ami jóval rövidebb, mint egy törvény, öt szó csupán:

Ez az igazság, a kínai vezetés akár hszi, akár nem.

(A Telex nyomán)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!