Varga Judit politikai kára még nem látszik ennyire világosan, de nyilvánvaló, hogy ebben az ügyben ő is roncsolódik – írta Török Gábor elemző a kegyelmi ügy tanulságairól.


„Ennél nagyobb megalázás elnököt nem nagyon érhet az őt megválasztó és támogató politikai többség részéről” – írta Török Gábor politikai elemző annak kapcsán, hogy Novák Katalin hivatala csütörtökön közölte: a köztársasági elnök „jó szívvel” fogja aláírni azt az Orbán Viktor által benyújtott alkotmánymódosítást, amely pont azt akadályozza majd meg, hogy a jövőben a bicskei igazgatóhelyetteséhez hasonló kegyelmi döntéseket hozhasson.

„A volt igazságügyi miniszter, Varga Judit politikai kára még nem látszik ennyire világosan, de nyilvánvaló, hogy ebben az ügyben ő is roncsolódik. Ha a Fidesz nem akarja, hogy az ügy hónapokra napirenden maradjon, minden bizonnyal még hátrébb kell léptetniük: nem lenne meglepő, ha végül mégsem Varga Judit állna a párt EP-listájának élén” – írta Facebook-oldalán az elemző.

Török Gábor egyértelműen fogalmaz: a politikai felelősség Orbán Viktoré:

Véleménye szerint a legnagyobb tanulság az, hogy egy ennyire aszimmetrikus, domináns politikai helyzetben sem mindegy, ki tölti be a köztársasági elnöki pozíciót. „Elképzelhetetlennek tartom, hogy Mádl Ferenc, Sólyom László vagy éppen Áder János átengedett volna egy ilyen kegyelmi kérvényt, hogy – bármi és bárki is állt az előterjesztés hátterében – ne szólalt volna meg a vészcsengő a hivatalban” – írja Török.

„Bár az ellenzék ebben a rendszerben önmagában nem képes arra, hogy ártson a kormányoldalnak, a hatalmon lévők nincsenek védve saját hibáiktól, és ezeknek a hibáknak bizony lehet a rendszer egészére nézve is következményük” – zárta gondolatmenetét az elemző.

 

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!