Az autómentes hétvégén megtervezhetitek a jövő városát, megismerkedhettek a jelen és a múlt Budapestjének érdekességeivel. Emellett rengeteg játék, koncert, gasztroélmény és kiállítás is várja a járókelőket.


Az Európai Mobilitási Hét üzenete az, hogy Budapesten nem autósok, kerékpárosok és közösségi közlekedők vannak, hanem városlakók, akik közlekedni akarnak. Nekünk pedig az a dolgunk, hogy a lehető legtöbb fenntartható alternatívát kínáljuk nekik a közlekedésre – hangsúlyozta Karácsony Gergely főpolgármester az egyhetes mobilitási programsorozatot megnyitó sajtótájékoztatón pénteken, a Városháza parkban.

A főpolgármester elmondta, hogy Budapest élhetősége sérült az elmúlt években, ezért egyre többen kerestek maguknak lakóhelyet a városon kívül, és kezdtek autóval bejárni, terhelni a környezetet. „Ezt a negatív spirált szeretnénk megfordítani” – emelte ki Karácsony Gergely, hozzátéve: a céljuk, hogy minél több zebrát hozzanak létre, védett kerékpársávokat alakítsanak ki, és „megőrizzék a köztereket arra, amire valók: ne csak közlekedni, hanem élni is lehessen rajtuk.”

A sajtótájékoztató helyszínén szabadtéri kiállítást is bemutattak a főváros átalakuló köztereiről, amelynek kapcsán a főpolgármester hangsúlyozta: „a kiállítás arra emlékeztet, hogy amit normaként őrzünk a fejünkben – például, hogy a Lánchídon mindig dugó van, de azért mehessenek az autók – az valójában csak egy bizonyos időszaknak volt a normalitása.”

A kiállításon kívül is számos program várja a Mobilitási Hét látogatóit.

Az Autómentes Hétvégén a Budapestre jellemző nosztalgiajárművekre szállhattok fel a Vámház körúton és a Szabadság hídon a BKK és a BKV Zrt. szervezésében. Akár a villamosvezetői fülkébe is beülhettek, hogy megtapasztaljátok, milyen volt régen villamosvezetőként jelezni a pályacsengővel. A kiállításon többek között a legidősebb üzemképes favázas villamosokra, az egyik legszebbnek tartott FVV „Bengálira” és a legmodernebb, szeptembertől már Hűvösvölgyben közlekedő CAF-villamosra is felszállhattok. Találkozhattok retró és modern trolibusszal, régi és új autóbuszokkal egyaránt.

A Vámház körúti Gasztrosétányon a legmenőbb foodtruckok kínálják az ízletesebbnél ízletesebb nemzetközi finomságaikat. Szombaton éjfélig, vasárnap este 10 óráig várják az enni, inni, szórakozni vágyókat.

A BKK A jövő mobilitása – a mobilitás jövője sátránál életre kelthetitek Budapest mobilitási térképét: játékos, interaktív módon közösen tesszük kézzelfoghatóvá a főváros legnépszerűbb útvonalait. Emellett most nektek is lehetőségetek lesz újratervezni egy kiválasztott útszakaszt úgy, ahogy elképzelitek el a jövő közterületét.

Itt kipróbálhatjátok a MOL Bubi közösségi bringákat, vagy egy kvízjátékon vehettek részt, amiért cserébe MOL bubis ajándékokkal térhettek haza.

Megismerkedhettek a BudapestGO alkalmazással és az új, egylépéses jegyérvényesítést is kipróbálhatjátok. Ha szeretitek a járműves feladványokat, akkor is itt a helyetek. Ha jól válaszoltok a kérdésekre, ajándékcsomagot nyerhettek. A kisebbek trolis, villamosos vagy buszos tetoválással is távozhatnak.

Ha érdekel a modern utastájékoztatás, akkor várunk a BKK Futár sátránál, ahol a járműveken és a közterületeken található fedélzeti rendszer működésével és az újdonságnak számító átszállási kapcsolatok megjelenítésével is megismerkedhetsz. Nemcsak az utastájékoztató monitorokat, de azok vezérlését is kipróbálhatod.

A BKK Gyereksaroknál közlekedési járművekkel kapcsolatos kézműves-foglalkozással várjuk a legkisebbeket.

A Főpolgármesteri Hivatal Zöld Budapest sátránál megtudhatjátok, hogyan küzd a főváros a klímaváltozással, milyen eszközökkel dolgozik a jobb környezetért. Szakértőkkel beszélgethettek a levegőminőségről, egy új szemléletű városi logisztikai rendszer kialakításáról, energiahatékonyságról, környezetbarát fűtési módokról, megújuló energiaforrásokról, valamint a komposztálásról. A gyerekek számára színezőkkel, foglalkoztató feladatokkal, a változatos nyereményekért pedig kvízzel készülnek.

A Nyitott Budapest sátornál a szeptemberben zajló közösségi költségvetés ötleteire is szavazhattok, 1 milliárd forint sorsáról dönthetnek a budapestiek.

Lesz ezen kívül városi kerékpáros oktatótúra, a Qubit.hu Városi Szövettan élő podcastadása, Hogyan közlekedik a főváros? címmel kerekasztal-beszélgetés, Akadálypálya a város? címmel városi séta a Járókelővel, BKV Játszóbusz, és bemutatkozik a Budapesti Közművek és a Budapesti Csatornázási művek is.

A részletes programért látogass el a BKK honlapjára.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!