A szakértő nem látja jelét annak, hogy az orosz az elit meghatározó tagjai csatlakoznak a zsoldosvezérhez. Ha lennének Prigozsin-részvényei, akkor azokat most gyorsan eladná.


Igen valószínűtlen, hogy Prigozsin el tudna jutni Moszkváig - írta Rácz András Oroszország-szakértő. A Facebookon szombaton közzétett gyors helyzetelemzésében kiemelte: kulcskérdés a fegyveres erők lojalitása.

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője „büntetőakciót” indított az orosz katonai vezetés ellen, ami állítása szerint az ő állásaikat támadta.

Putyin televíziós beszédében árulásnak minősítette Prigozsin akcióját, és kemény fellépést helyezett kilátásba a fegyveres lázadás részvevőivel szemben.

Rácz András gyorselemzésében azt írta, hogy minden ilyen helyzetben az a leglényegesebb változó, hogy az elit meghatározó tagjai csatlakoznak-e a kihívóhoz, jelen esetben Prigozsinhoz. Szerinte azonban egyelőre nem látszik ilyesmi.

- írta. Rácz szerint az nem meghatározó ebből a szempontból, hogy „néhány meglepett katona vagy ellenőrzőponton dolgozó rendőr nem tanúsított ellenállást, amikor megjelentek a Wagner páncélosai”.

„Prigozsinnak valójában igen korlátozottak az erői. Néhány ezer zsoldosa lehet maximum. Rosztov pedig ezer kilométerre van Moszkvától. Jelen állás szerint igen valószínűtlen, hogy el tudna jutni a fővárosig” - tette hozzá.

Szerinte annak sincs jele, hogy a Wagner akciója bármilyen mértékben terjedne, a Rosztovval szomszédos régiókban (Volgográd, Sztavropol, Krasznodar, Kalmükföld) nyugalom van, működik a közigazgatás.

Rácz annak sem látja jelét, hogy a központi információs apparátus bármilyen mértékben támogatná Prigozsint, hiszen az orosz állami média hajnal óta következetesen „mjatezs”-ként emlegeti az akciót, ami a lázadást jelenti, de elég negatív konnotációban.

A szakértő arra is kitért, hogy Prigozsinék Rosztovban elfoglalták az orosz Déli Katonai Körzet parancsnokságát, ahonnan Moszkva az ukrajnai hadműveleteket irányítja. Szerinte itt az a kérdés, hogy meddig lesz a parancsnokság Prigozsinék kezén, és hogy az ukránok ki tudják-e használni az orosz irányítás átmeneti megbénulását.

- írta Rácz András.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!