Alig van esély a sikeres mentésre a szakértők szerint. A parti őrség egyelőre arra összpontosít, hogy megtalálják a bajba jutott merülőhajót.

A rossz körülmények miatt „valószínűtlen”, hogy sikerrel járnak a Titanic roncsa közelében eltűnt merülőhajót kereső mentőcsapatok egy svéd tudós szerint, írja a Daily Star. Robert Blasiak, a Stockholmi Egyetem óceánkutatója szerint a koromsötét és a 3800 méteres mélység is nehezíti a kutatást.

A tudós elmondta, hogy a fény nagyjából 1000 méteres mélységig képes csak áthatolni az óceán víztömegén. Ennél mélyebben teljes feketeség honol a vízben.

„Tudjuk, hol van a Titanic, de azt nem tudjuk, hol van a tengeralattjáró” – emlékezetett Blasiak, aki szerint csak reménykedni lehet abban, hogy nem ugyanabban a mélységben van az eltűnt merülőhajó.

További komoly gondot jelent, hogy a Titan fedélzetén rohamosan fogy az oxigén. A vasárnapi eltűnést figyelembe véve már csak nagyjából 70 órányi levegőjük maradhatott az utasoknak, mivel a merülést bonyolító cég honlapja szerint a szerkezet 96 órányi oxigénnel rendelkezik vész esetére.

John W. Mauger ellentengernagy elmondta, hogy a parti őrségnek nem áll rendelkezésére semmilyen hajó vagy más tengeralattjáró, amellyel mentést indíthatna az óceán fenekére.

„Nincs olyan felszerelésünk a helyszínen, amellyel felmérhetnénk a feneket... Rengeteg törmelék van a roncsnál, így a helymeghatározás nehézkes lesz” - mondta a parti őrség képviselője. Mauger szerint megfelelő felszerelés híján egyelőre arra összpontosítanak, hogy egyáltalán megtaláljak a mélyben rekedt hajót.

Az OceanGate Expeditions mini tengeralattjárója, a Titan még vasárnap tűnt el. A búvárhajó fedélzetén öt emberrel indulhatott a mélyben nyugvó Titanic roncsainak megtekintésére helyi idő szerint hajnali 4 óra körül, majd 1 óra 45 perccel a merülés kezdete után megszakadt az összeköttetés a felszíni egységgel.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!