A közösségi média berobbanása óta az interneten szinte külön személyiségek jöttek és jönnek napról napra létre, amelyek néha köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Jogos félelem tehát a munkaadók részéről, hogy a közösségi médiában jól mutató jelentkező végül teljesen eltérően viselkedik-e majd az életben, mint amilyen benyomást keltett az interneten.

Higgyünk-e a közösségi médiának vagy sem?
Habár a Facebook és az Instagram megjelenése óta sokkal többet megtudhatunk másokról - olyanokról is, akikkel életünkben nem találkoztunk -, azonban soha nem kifizetődő csakis az ott felépített imidzse alapján megítélni valakit.

Persze az első benyomás rendkívül fontos lehet, viszont érdemes megvárni a személyes találkozást, majd akkor és ott tiszta lappal kezdeni a beszélgetést.

TIPP: Akár pozitív vagy negatív kép alakult ki bennünk elsőre az interneten meghirdetett pozícióra jelentkezővel kapcsolatban, tanácsos elengedni ezeket az érzéseket, és a személyes találkozás során szerzett tapasztalatokra alapozni.

Miért lehet akár totálisan megtévesztő egy Facebook vagy LinkedIn profil is?
Egy bíztató kisugárzású profilképet és egy jól felépített adatlapot szinte bárki könnyedén létrehozhat. Ne feledjük, hogy a közösségi média profilját mindenki addig csiszolhatja a tökéletesség érdekében, ameddig csak szeretné. Minden felépíthető mesterségesen, amit a legtöbben igyekeznek alaposan ki is használni.

Hogyan érdemes kiválasztani az ideális munkaerőt?
Célszerű minél tudatosabban megközelíteni a választást. Minél több tényezővel számolunk, annál hatékonyabban szűrhetjük a jelölteket.

Habár a meghirdetett pozícióra jelentkezők közösségi média profiljai elsőre megnyerők lehetnek - és gyakran tényleg összhangban állnak a valósággal -, de a személyes állásinterjút és a munkanapokon tanúsított viselkedés tapasztalatát semmi nem helyettesítheti.

Miben segít az assessment center?
Az assessment center egy olyan munkaerő-kiválasztási módszer, ahol a jelölteket gyakorlatias feladatokkal és szituációs felmérésekkel tesztelik. Ennek köszönhetően pontosan kiderül, hogy ki lesz alkalmas az adott munkakör betöltésére, hiszen a valóélet-beli teljesítményre kerül a hangsúly.

A közösségi média közvetíthet valós képet az ideális dolgozó kiválasztásához, de nagy hiba lenne csakis a jelentkező profiljára alapozni a döntéskor. A valóban kifizetődő választás érdekében a személyes interjúk hangulatát és az assessment center által mért eredményeket célszerű figyelembe venni, hogy az igazán fontos tényezőket megismerve dönthessünk a pozícióra alkalmas jelölt felvételéről.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!