Azt sérelmezik, hogy Magyarország nem tett eleget az évekkel korábban kért jogi lépések bevezetésének, amely védelmet nyújtana annak, aki az uniós szabályok megsértését jelezné.


Az Európai Bizottság hét másik tagállam mellett Magyarországgal szemben is eljárást indít az Európai Unió Bíróságánál, mivel a kormány nem tett eleget az uniós szabályok megsértésének jelentésével kapcsolatos kötelezettségeknek - írja a Portfolio.

A javaslatot az EB még 2018-ben terjesztette elő. Eszerint védelmet kellene biztosítani az uniós jog megsértését bejelentő személyeknek a retorziókkal szemben. A cél az, hogy az állami szervek által elkövetett szabálytalanságokat, vagy a magáncégek törvénysértéseit egy biztonságos csatornán jelenthessék be az emberek.

Ezért az Európai Bíróság eljárást indít az Európai Unió Bíróságán a szabályok betartatása érdekében. Magyarország mellett még Csehországot, Németországot, Észtországot, Spanyolországot, Olaszországot, Luxemburgot és Lengyelországot is érinti az intézkedés.

A portál megjegyzi, hogy a magyar jogrendben kifejezetten védelmet nem kapnak a szivárogtatók, de néhány jogszabály tartalmaz hasonló elemeket: például a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló törvény, vagy a cégjogi és pénzmosás elleni szabályozás bizonyos jelentéstételi kötelezettségeket előír. Azonban a munkavállalók és állampolgárok védelme nem biztosított megfelelően.

Az uniós jogszabály szerint azok élvezhetnek védelmet, akik:

• közbeszerzési szabályok áthágása,

• pénzügyi szolgáltatások, termékek és piacok, valamint a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás megelőzése

• termékbiztonság és termékmegfelelőség

• a magánélet és a személyes adatok, valamint a biztonság és az információs rendszerek védelme

• az Unió pénzügyi érdekeit érintő jogsértések

• a belső piaccal kapcsolatos jogsértések, többek között a versenyre és az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok megsértése kapcsán tesznek bejelentést.

Az EB szerint azért kell szigorúan fellépni, mert ez az irényelv kulcsfontosságú szerepet játszik az uniós jog érvényesítésében számos olyan fontos szakpolitikai területen, ahol az uniós jog megsértése kárt okozhat a közérdeknek.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!