Kötő Gyula párttagsága 2023 augusztusában szűnt meg. Az ellenzéki párt nem értesült arról, hogy egykori tagjuk a későbbiekben egy szélsőséges szkíta csoport tagja lett.


A Mi Hazánk Mozgalom volt nagykanizsai elnöke, Kötő Gyula az az 53 éves murakeresztúri férfi, akin a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai rajtaütöttek, mert a gyanú szerint társaival az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására készült – értesült a 24.hu.

A lap szerint egy 2022-es helyi interjúban Kötő társaságában feltűnt Hokker Tibor, aki az ellenzéki párt politikusa, egyben országgyűlési képviselőjelöltje volt a 2022-es választáson a zalai városban. A két férfi közeli kapcsolatban áll egymással, közös üzleti vállalkozásuk is van Murakeresztúron. Kötő Gyula nevéhez az Opten cégadatbázis adatai szerint számos felszámolás és kényszertörlés alá került vállalkozás van, köztük a már törölt Ősmagyar Ásványvíz Kft.

Ahogy arról már beszámoltunk,  Kötő mellett egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfit vettek őrizetbe. A váci férfit a 444.hu találta mega bejegyzett Szövetség a Szent Korona Országáért (SZASZKO) nevű párt weboldalán. Ezen egy Szigeti Sándor nevű idős férfi éppen leteszi a „kormányzói esküt”. A pártot a történelmi Magyarország helyreállítására és a Szent Korona Alkotmányának helyreállítására alapították.

Az ügyben az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészülete miatt eljárás indult. Sikerült azonosítani a szervezet tagjait, akiket kedd hajnalban kaptak el.

Nyolc embert gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók, majd három férfit őrizetbe vettek. A Zala Vármegyei Főügyészség, figyelembe véve a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyát és az elkövetők személyi körülményeit, a szökés vagy elrejtőzés veszélyére, a bizonyítás veszélyeztetésére, illetve a bűnismétlés veszélyére hivatkozva indítványt tett mindhárom férfi letartóztatására.