A Zala Vármegyei Főügyészség alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló előkészület bűntette miatt indítványozta egy 53 éves zalai és egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfi letartóztatását, akik olyan szervezett csoport megalakításában vettek rész, amely a hatalom erőszakos átvételét tűzte ki célul.


A hatalom átvételére és ellenállás esetén katonák és rendőrök lefegyverzésére készült egy csoport, amelyik a Szkíta Magyarországot akarta megalapítani. Az egyik közösségi videómegosztó portálra került fel tavaly novemberben egy olyan videó, melyen a társaság tagjai bejelentették, hogy megalakítják a Szkíta Magyarországot, majd megindították a nemzeti szabad katonai csapatok felfegyverzését. Bejelentették azt is, hogy mind a volt, mind a jelenlegi kormánytagokat le fogják tartóztatni. Elmondták, hogy rövidesen megtörténik a magyar rendőrség lefegyverzése és a katonaság átállítása, amennyiben azok ellenállást tanúsítanak.

Az ügyben az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészülete miatt eljárás indult. Sikerült azonosítani a szervezet tagjait, akiket kedd hajnalban kaptak el. A Veszprém, Pest, Zala, Bács-Kiskun vármegyékben, illetve Budapesten végrehajtott akcióban csaknem 150 rendőr egyszerre 10 helyszínen tartott elfogásokat és kutatásokat. Nyolc embert gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók, majd egy 53 éves murakeresztúri, egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfit őrizetbe vettek.

A Zalaegerszegi Járásbíróság épületében csütörtökön döntenek a sorsukról. A három férfi közül csak ketten voltak a helyszínen, a legidősebb tag egy budapesti kórházban tartózkodik, ahová az elfogása után került. „Annyit leírhatnak, hogy az urak már átálltak a Szkíta Nemzetőrséghez, csak még a kommandós ruhát nem vették le” – mondta az újságíróknak az egyik őrizetbe vett férfi, K. Gyula. Hamarosan kiderül, hazatérhetnek-e a családjaikhoz, vagy a következő időszakot a rácsok mögött kell tölteniük – írta meg a Blikk.

A kutatások során egyébként a nyomozók több helyszínen feltehetően éles maroklőfegyvert, lőszereket, AK gépkarabélyt találtak, továbbá gáz- és riasztófegyvert, valamint gumilövedékes fegyvereket és légfegyvereket foglaltak le. A lefoglalt tárgyak között szerepelnek még különböző – a magyar állam létezését tagadó – dokumentumok és a Szkíta Magyarország nevű szervezettel kapcsolatos iratok is.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!