A közösségi oldalak és fejlesztők már évek óta küzdenek a platformjaikon terjedő online propaganda ellen, főleg az Iszlám Állammal (ISIS) szemben nagy a harc. A Wall Street Journal nemrég felhívta a figyelmet arra, hogy a terrorszervezet már a fiatalok körében rendkívül népszerű TikTok nevű videószolgáltatáson keresztül is aktívan tevékenykedik. Ez nem meglepő annak fényében, hogy a TikTok tavaly a harmadik legtöbbször telepített alkalmazás volt az amerikai felhasználók közt.

A propagandistáknak a fiatal célcsoport elérése mellett az is előnyös, hogy a rövid videókban tömören adható át üzenet, ami gyorsan célba is érhet az arra fogékony felhasználóknál. Ráadásul a formátum jellegzetessége miatt több ilyen tartalom is készíthető rövid idő alatt, így nagyiparban lehet gyártani az ISIS-t propagáló felvételeket.

A lap vizsgálta szerint a felületen könnyen felfedhető sok ilyen tartalmú videó, ám a cikk megjelenése után több is profil és azokhoz fűződő tartalom is eltűnt a TikTokról. Nem véletlen: a cég egyik alkalmazottja kedden az AFP francia hírügynökséggel közölte, hogy 10 fiókot töröltek, mert az ISIS-szel kapcsolatos tartalmat tettek rajtuk közzé. Csak egyik videónak volt a törlés előtt kétszámjegyű a látogatottsága - tette hozzá a nevének elhallgatását kérő alkalmazott.

A felvételeken egyebek mellett az utcán heverő holttesteket és az ISIS fegyvereseit lehetett látni az információt hétfőn közzétevő The Wall Street Journal szerint. Az amerikai napilap úgy tudja, hogy a közösségi portálokról törölt tartalmakra szakosodott Storyful ügynökség szerint az üzenetek mintegy húsz fiókból származtak.

Kínából jön a Facebook ígéretes riválisa, pedig valószínűleg még nem is hallott róla

Tarol a TikTok a digitális áruházakban.

"Állandó jelleggel letiltjuk azokat az összes ilyen fiókot és minden, velük kapcsolatban álló terminált, mihelyst azonosítjuk őket, állandóan egyre szigorúbb ellenőrzéseket végzünk, hogy aktív módon feltárjuk a gyanús tevékenységet"- írta az AFP-hez eljuttatott emailjében a vállalat.

Az Iszlám Állam iraki és szíriai "kalifátusa" márciusban elesett, de a szervezet továbbra is aktív a Közel-Kelet, Afrika és Ázsia több országában, továbbra is az interneten keresztül terjeszti a dzsihadizmust.

Az alkalmazásnak az elmúlt hónapokban sok vitatott ügye volt. Áprilisban Indiában egy bíróság rövid időre betiltotta, miután azzal vádolták meg, hogy a pornográfiát népszerűsíti a gyermekek körében. Február végén 5,7 millió dollárra büntette az amerikai távközlési és internetfelügyleti hatóság (FTC), amely azzal vádolta meg, hogy törvényellenesen gyűjtötte 13 év alatti kiskorúak személyi adatait. A cég visszautasította a vádakat, és közölte, hogy betartja a helyi szabályokat.

(MTI, Wall Street Journal)

(Kiemelt kép: AFP)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!