A Bloomberg is megerősítette a Népszava korábbi értesülését, miszerint az Európai Bizottság vasárnap dönthet a jogállami (feltételességi) mechanizmusban Magyarországgal kapcsolatban. A hírügynökség szerint a bizottság a két lehetséges döntés közül nem azt választja, hogy elrendezettnek tekinti az ügyet, hanem azt, hogy az Európai Tanács, vagyis a tagállamok elé viszi azt.


Ha ez történik, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Európai Bizottság valamilyen pénzmegvonást javasol, de közben hozzáteszi azt is, hogy a tanács adjon időt Magyarországnak arra, hogy felszámolja a korrupciót. Egy hónapot javasolnak majd, de ezt három hónapra meg lehet hosszabbítani.

Ez nagyjából az a középutas megoldás, amiről egy ideje pletykálnak, és ami nem feltétlenül bünteti meg Magyarországot, de további nyomást gyakorol rá. A bizottság nem mondhatta volna egyszerűen azt, hogy ad még időt Magyarországnak, mert az nem felel meg a mechanizmus szabályainak. Így viszont egyszerre oldanának meg két problémát:

  • egyrészt azt, hogy a bizottság nem politikai testület, és jobb, ha a tanács hozza meg a politikai döntéseket,
  • másrészt további nyomást gyakorolnak a magyar kormányra, hogy az tényleg fogadtassa el a beígért korrupcióellenes törvényjavaslatokat.

A magyar kormány több törvényjavaslatról - így a büntetőeljárási törvény módosításáról - és egy új korrupcióellenes hatóság felállításáról is bejelentést tett már, de ezeket nem fogadja el az Országgyűlés az Európai Bizottság döntési határideje, szeptember 22. előtt, sőt az új hatóság felállításáról a törvényjavaslat csak szeptember 30-áig kerül a parlament elé a kormány rendelete alapján. A 24.hu úgy tudja, hogy még készen sincs a törvényjavaslatok egy része, az Integritás Hatósággal kapcsolatos kodifikációs munka is folyik.

A most körvonalazódó megoldás arra lenne jó, hogy a jogállami mechanizmus fenyegetése megmaradjon a magyar kormány felett. A három hónapos időkeret pedig nagyjából egybeesik azzal, ameddig mindenképp meg kell egyezni a Helyreállítási Alap pénzeiről.

A magyar kormány és az Európai Unió közötti vitákról itt írtunk részletesebben.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!