Többen felidézték, hogy Novák Orbán harcostársa volt az LMBTQ-közösség elleni küzdelemben, de megemlítették a volt államfő családügyi miniszteri múltját is.


A nemzetközi közvéleményt váratlanul érte a magyarországi politikai botrány, a két kulcsfontosságú kormányzati ember távozása. Az angol, az amerikai és a francia sajtó is részletesen foglalkozik a kegyelmi üggyel.

A BBC budapesti tudósítója, Nick Thorpe szerint „hirtelen és váratlan módon” történt Novák Katalin lemondása, majd ezt követően a Fidesz EP-listavezetőjének, a pedofil botrány idején igazságügy-miniszter Varga Judit távozása. A brit lap szerint

írja a BBC.

A Reuters arról írt, hogy a Fidesz két felszálló ágban lévő, népszerű női politikusa bukott meg egy nap alatt és ez a botrány óriási politikai mélyütés a kormánypárt számára. A Fidesz eddig az LMBTQ-közösség propagandájától védte a gyermekeket úgy, hogy ezért még az Európai Bizottsággal is konfliktusba került.

Az elnöki kegyelem körüli botrány ritka politikai zavart okozott a 2010 óta hatalmon lévő nacionalista kormánypárt számára – fogalmaz az AP amerikai hírügynökség. Az írás kiemeli: Novák Katalin családügyi miniszterként a családi értékek és a gyermekvédelem szószólója volt, mégis, egy olyan személynek adott kegyelmet, aki a bíróságok szerint érintett volt egy pedofil bűncselekmény eltusolásában.

A The New York Times szerint szintén az a magyarországi politikai botrány lényege, hogy a kormány korábbi családügyi minisztere, a gyermekvédelem élharcosa kegyelmezett meg államfőként egy pedofil-ügyben érintett személynek. Az amerikai lap nem mulasztja el megjegyezni, hogy a Novák-ügy csak egy a kormányközeli emberek szexuális botrányainak sorában: a Borkai- és a Szájer-ügyet említi példának.

A France24 televízió összefoglalójából az derül ki, hogy Novák és Varga lemondásában nagy szerepe volt az ellenzéki tüntetések és a média nyomásának.

aki a „nemzet haragját" úgy próbálja csillapítani, hogy alkotmánymódosítást kezdeményezett – áll a tudósításban.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió összefoglalójában megjegyezte: a magyar miniszterelnök egyetlen nyilvános megszólalásában nem említette az ügyet közvetlenül, csak jelezte: nincs kegyelem a pedofil bűncselekményekben érintettek számára, ezért nyújtanak be egy alkotmánymódosító javaslatot. Az elnök lemondása ritka politikai zűrzavart okozott a kormánypárt berkeiben – olvasható a cikkben.

via euronews.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!