Többek között a Politico, az AFP, az AP, az abcnews is részletesen beszámolt a magyar politikus kijelentéseiről, és a reakciókról.


Orbán Balázs kijelentése már külföldön is foglalkoztatja a sajtót.

A Politico hosszú cikkben számolt be arról, mit mondott a magyar politikus. A cikkben azt írják:

Orbán Balázs, aki névrokonsága ellenére nem áll rokoni kapcsolatban a miniszterelnökkel, egy podcast vendége volt szerdán, ahol Ukrajna önvédelmi háborújáról beszélt az orosz agresszióval szemben.

„Minden országnak joga van meghatározni a saját sorsát, és a vezetőknek felelősséget kell vállalniuk” – mondta Orbán Balázs. Hozzátette azonban, hogy ha Magyarország lett volna Ukrajna helyében, nem harcolt volna az agresszorok ellen, mint ahogy azt Ukrajna tette. Ezt a döntést Magyarország a saját 1956-os forradalmi tapasztalataira alapozta volna, amikor sikertelenül próbálta meg visszaverni a szovjet csapatokat.

„Valószínűleg mi nem azt tettük volna, amit Zelenszkij elnök tett két és fél évvel ezelőtt, mert az felelőtlen döntés volt” – mondta a politikai igazgató. „Nyilvánvalóan háborús helyzetbe sodorta az országát, emberek haltak meg, területeket veszítettek el – ismétlem, ez az ő joguk volt, szuverén döntésük. De ha minket kérdeztek volna, nem ezt tanácsoltuk volna” - idézi a lap Orbánt.

Ezek a kijelentések azonnali politikai reakciókat váltottak ki Magyarországon. Orbán Balázs lemondását követelték ellenzéki politikusok, köztük Magyar Péter, a jobbközép TISZA Párt európai parlamenti képviselője: „Orbán Balázs ezzel a kijelentésével megalázta több ezer magyar szabadságharcos emlékét, akik közül sokan – ellentétben Orbán Balázzsal – készek voltak életüket áldozni hazájuk szabadságáért és függetlenségéért”.

Gyurcsány Ferenc, a baloldali Demokratikus Koalíció vezetője és volt miniszterelnök, szintén élesen reagált a kijelentésekre. Egy Facebook-bejegyzésben azt írta: „Az Orbán-kormány harc nélkül adná át Magyarországot az oroszoknak”.

Orbán Balázs megjegyzései egy érzékeny történelmi eseményt idéztek fel: az 1956-os forradalmat, amikor Magyarország fellázadt a totalitárius kommunista rezsim ellen, demokratizálódást és a Varsói Szerződésből való kilépést követelve. A felkelést kevesebb mint három hét alatt leverték a szovjet csapatok, és a szabadságért folytatott küzdelem 2700 halálos áldozattal és 20 000 sebesülttel zárult. A háború után 176 000 magyar menekült el az országból, amely akkoriban kevesebb mint 10 millió lakosú volt.

A szovjet inváziót követően létrejött új kommunista rezsim további 33 évig uralkodott, és 229 civilt végeztek ki, köztük a forradalom vezetőjét, Nagy Imre miniszterelnököt.

Orbán Balázs szerint a történelmi esemény tanulsága: „Nagyon óvatosnak kell lennünk, különösen a drága magyar életekkel. Nem dobhatjuk el őket mások előtt”.

A bírálatokra válaszul Orbán Balázs igyekezett megvédeni álláspontját, kijelentette, hogy „Magyarország álláspontja egyértelmű: nem látjuk értelmét az ukrán-orosz háborúnak,” amelyben szerinte több százezer ember halt meg „hiába”.

A Politico mellett például az Euronews is foglalkozik a magyar politikussal. Kiemelték, hogy Orbán Balázs az őt ért vádakra egy Facebook-bejegyzésben vágott vissza, visszautasítva azokat a vádakat, miszerint szavai sértőek lennének az 1956-ban elesettekkel szemben, és „felháborítónak” nevezte a reakciókat. „A háborús propaganda sajtóvonata megállíthatatlan” — írta Orbán. „A háborúnak soha nem lett volna szabad elkezdődnie, és diplomáciai úton minél előbb be kellett volna fejezni. Mindenkinek sokkal jobb lett volna” - írja a reakcióról a portál.

Az esetről többek között az abcnews is beszámolt. A portál is kiemelte, hogy az Orbán egyik tanácsadója a kritikák kereszttüzébe került, mert azt mondta, hogy Magyarország nem harcolt volna egy orosz invázió ellen.

Orbán Balázsról az AFP és az AP is hírt adott, így a hírügynökségek anyagait számos portál is közölhette.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!