Teljes fejetlenségbe torkollott az uniós forrásokból finanszírozott Újratervezés Program 3.0, amely informatikai szakemberekké képezne ki állástalanokat vagy pályát módosítani akaró, más területen dolgozókat - számoltak be olvasóink. A záróvizsgákat ugyanis informatikai hibák miatt az elmúlt két hétben nem tudták megtartani, és csak múlt pénteken hirdettek két új időpontot ezen a héten keddre és szerdára, amikor talán már működni fog a rendszer.

"Először június 8-ra hirdettek vizsgát, amit otthonról, gép előtt lehetett volna abszolválni másfél óra alatt, de rendszerhibák miatt tíz perc után lefújták. Ezt egy héttel később, 13-án pótolták volna, csakhogy megint lehalt a rendszer, senki sem tudta megcsinálni a feladatokat" - mondta a 24.hu-nak az egyik érintett, aki reménykedik benne, hogy ezen a héten már működni fog a rendszer. "Sokan munka mellett csinálták végig a képzést, és a vizsgák miatt szabadnapot vettek ki" - tette hozzá.

Mindez azért is kínos, mert "a struktúraváltást támogató informatikai képzések" lebonyolítására óriási összeg, 11,7 milliárd forintállt rendelkezésre. Uniós pénzt nyert el erre a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal 2020 augusztusában. Ráadásul a csúszás veszélyeztetheti a támogatási határidőket is, mivel a program idén október 31-én zárul, és a mostani záróvizsgán jól szereplők négy hónapos, általuk választott informatikai szakmai képzésen vehetnek részt, amely az ígéretek szerint alkalmassá teheti őket arra, hogy elhelyezkedjenek az IT- szektorban. Ehhez viszont legkésőbb június végére ki kell választani a vizsgák alapján a több ezer jelentkező közül azt a 300 embert, akik folytathatják a képzéseket, még ebben a hónapban el kellene indítani a tanfolyamokat, ahogy azt eredetileg tervezték is. A kiválasztottaknak (is) az Európai Unió fizeti a képzésüket, amelynek a piaci ára 700-800 ezer forint lenne.

A hivatal szerint ők nem hibáztak. "Elnézést a kellemetlenségért! A záróvizsgát bonyolító Brillium-rendszernek a hivataltól független hibája miatt a mai záróvizsga egy későbbi alkalommal kerül megtartásra" - írták a résztvevőknek.

Róka László / MTVA A New Work Serviced Offices, B52 Business Center irodaházának bejárata a főváros VIII. kerületében, a Baross utcában. Az épület ad helyet a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalnak is.

A képzésekre négy céggel kötöttek szerződést, összesen 768 millió forint értékben. Eddig két képzési kör ment le, ez pedig a harmadik, az utolsó etap. A hivatalos kommunikáció szerint most tízezren kaphattak lehetőséget, hogy induljanak az Újratervezés Program 3.0-n, de legfeljebb 4 ezren vettek részt a képzésen, mert 2-2 ezer fős jelentkezési limitet szabtak meg a vizsgára jelentkezésnél.

Kerestük a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalt a malőr miatt, de egyelőre nem reagáltak a kérdéseinkre.

Az Újratervezés Program első két ütemére a szaktárca korábbi tájékoztatása szerint 72 ezren regisztráltak, és több mint 11 ezren szereztek tanúsítványt. "A legjobban teljesítők a program korábbi két ütemében lehetőséget kaptak arra, hogy 100 százalékos támogatással négy különböző informatikai szakterületen piacképes tudást és államilag elismert szakképesítést szerezzenek. Ezeken eddig már több mint 1600-an vettek részt, a sikeres vizsgát tettek közül pedig közel ezren kaptak lehetőséget újabb szakmai bizonyítvány megszerzésére haladó és gyártóspecifikus képzéseken" - közölte az Innovációs Technológiai Minisztérium.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!