James E. Risch, az amerikai szenátus külügyi bizottságának befolyásos tagja akadályozta meg, hogy elinduljon az értékesítési folyamat. A fegyvercsomag része 24 HIMARS rakétaindító üteg is.


James E. Risch idahói szenátor, a külügyi bizottság republikánus vezetője megakadályozott egy 735 millió dolláros amerikai fegyvereladást Magyarországnak, amiért hazánk még mindig nem hagyta jóvá Svédország NATO-csatlakozását.

A szokatlan lépés jól mutatja, hogy Washington egyre keményebb eszközökhöz nyúl annak érdekében, hogy a júliusi NATO-csúcstalálkozó előtt zöld utat kapjon a svéd csatlakozási kérelem.

A fegyvercsomag része 24 HIMARS rakétaindító üteg, több mint 100 rakéta és hozzá tartozó kapszula a hozzá tartozó alkatrészekkel együtt.

- indokolta döntését Risch.

Minden jelentős amerikai fegyvereladáshoz a Szenátus és a Képviselőház külügyi bizottságainak jóváhagyása szükséges, mielőtt a külügyminisztérium nyilvánosan bejelentheti az eladást. Risch így a döntésével megakadályozta, hogy elinduljon az értékesítési folyamat.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni az ügyet, mivel „függőben lévő fegyvereladásokról” nem beszélhet. A magyar kormány szóvivője sem reagált a Washington Post megkeresésére.

Risch bejelentésére éppen azt követően került sor, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden a Fehér Házba látogatott, hogy összehangolják a stratégiákat a nyári litvániai NATO-csúcstalálkozóra. A főtitkár és Joe Biden elnök azt remélik, hogy a találkozón jelentős előrelépést érhetnek el a svéd csatlakozási kérelemmel kapcsolatban.

- nyilatkozta David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Magyarország hivatalosan még nem jelentette be HIMARS vásárlási igényét, de a Szabad Európa januárban már beszámolt arról a honvédelmi minisztérium illetékeseire hivatkozva, hogy Budapest fontolgatja a vásárlást.

A rakétarendszerek már a NATO keleti szárnyán lévő számos országnak a birtokában vannak vagy megrendelésre kerültek. Lengyelország például éppen a múlt hónapban vette át az első M142 HIMARS szállítmányt, és további mintegy 500 darab vásárlását tervezi.

(Forrás: 444, Washington Post)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!