A kormány 238 milliárd 843 millió forintot költött a minisztériumi bürokráciára.


A 24.hu számításai szerint a kormány 2021-ben összesen majdnem annyi pénzt költött a minisztériumi bürokráciára, mint az óvodákra: a lap a zárszámadásban feltüntetett személyi juttatásokat, dologi kiadásokat és egyéb működési kiadásokat számolta ide.

Így jött ki az alábbi összeg:

Az óvodákra összesen 309 milliárd forintot költött a kormány.

A cikk emlékeztet rá, hogy mivel összesen több mint 11 ezren dolgoznak a minisztériumokban, egy minisztériumi alkalmazott átlagosan több mint 10 millió forintba került az adófizetőknek.

Az éves beszámolók alapján az illetményekre 80,9 milliárd forint ment el, ami azt jelenti, hogy 613 ezer volt az átlagos havi illetmény a tárcáknál 2021-ben. Ez jóval több a bruttó átlagkeresetnél, amely a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 438,8 ezer forint volt 2021-ben.

Hogy pontosan hogyan osztották el az illetményeket, azt nem hozták nyilvánosságra, de annyit lehet tudni, hogy a közigazgatási államtitkárok közül a honvédelmi tárcánál alkalmazásban lévő Vidoven Árpád kapta a legnagyobb jutalmat:

Kiemelhető még az 5,6 millió forintos jutalmával az azóta megszűnt innovációs tárca közigazgatási államtitkára, Gazsó Balázs. Latorcai Csaba, az egykori Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közigazgatási államtitkára pedig 4,8 millió forintot kapott.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!