Évi egymillió tonnára növelné bányájának termelését a miniszterelnök apja. A környezetvédelmi kockázat ellenére zöld utat kapott az önkormányzattól - írja a Magyar Narancs című hetilap.

A lap szerint a dolomit iránti megnövekedett kereslet miatt tízszerezné meg a kitermelést gánti bányájában az Orbán Győző tulajdonában lévő Dolomit Kft. Orbán Győzőnek eddig évi 100 ezer tonna (37 ezer köbméter) dolomit kitermelésére volt engedélye.

Ezt emelnék meg: a lap birtokában lévő dokumentumok szerint évi egymillió tonna (370 ezer köbméter) nyersanyagot termelnének ki. Ezzel kilenc év alatt teljesen kimerítenék a bányatelek ásványvagyonát.

A terv az, hogy évi 250 napon, napi 10 órában folyna a termelés. A köveket helyben osztályoznák és törnék, ami ekkora mennyiségnél 170 teherautó fordulót jelent, a járművek pedig őt közeli településen: Zámolyon, Gánton, Söréden, Csákberényen és Csákváron is keresztülhaladnak.

Noha a bányaudvar közelebb van Gánthoz, közigazgatásilag Zámolyhoz tartozik – írja a lap –, a helyi önkormányzat pedig 2018 tavaly szeptember 6-án rendkívüli ülésén sürgősséggel, „nemzetgazdasági érdekre való tekintettel” kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a bővítést.

A testület egyhangúlag szavazta meg az előterjesztést. A jelentősen megnövelt kitermelés és a hatalmas teherautó-forgalom nagyobb környezet- és zajterheléssel jár. Ennek ellenére zöld utat kapott az önkormányzattól.

A lap emlékeztet: a múlt héten útépítési programot hirdetett a kormány. Az elkövetkező öt évben 980 milliárd forintból fejlesztik a hazai közutakat, erre 2022-ig 858 milliárd forintot költenének el.

Nyitóképünk illusztráció, fotó: Pixabay