Hónapok óta mondták a helyiek, hogy baj lesz, de nem hallgattak rájuk. Több mint negyven embernek kellett elhagynia az otthonát a pusztító sárlavina miatt.


Recsken járt a 24.hu, miután a hevesi megyei településen több mint negyven embernek kellett elhagyni az otthonát a múlt héten az özönvíz miatt. A bajt azonban nem kizárólag a nagy mennyiségű csapadék okozta, hanem a nemrég megnyitott kőbánya is, amelyről már hónapok óta mondják a helyiek, hogy baj lesz belőle.

Múlt hét csütörtökön a falu szélén található Hunyadi sort szinte teljesen elöntötte az iszap, ömlött a sár a házakba.

A házaktól néhány méterre található bányát úgy nyitották meg, hogy arról a lakosok semmilyen tájékoztatást nem kaptak. Ahogy arról beszámoltunk, egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy robbantások rázzák meg a környéket és teherautók járják nagy hanggal az utakat.

Amitől akkor tartottak, az múlt héten bekövetkezett: a rengeteg csapadék megbontotta a hegyoldal tetejére felhúzott védművet, amely ráomlott a házakra, melyek lakóinak azonnal menekülniük kellett. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint tizenhét ingatlanból negyvennyolc embert kellett kitelepíteni.

- mondta egy helybéli nő, akinek nem kellett elhagynia az otthonát, de veszélyben érzi magát, mert nem tudja mikor indul el feléjük is a bánya.

Sok kitelepítettet a focipálya mögötti sportteremben szállásoltak el ideiglenesen, ők azok, akik nem tudták valamelyik rokonuknál meghúzni magukat. Az egyik itteni nő arról beszélt, hogy a polgármester adott neki 100 ezer forintot a bányát tulajdonló vállalkozó nevében.

- mondta dühösen a nő lánya.

Farlasné Barkóczi Teréz szerint a bányának vállalnia kell a felelőséget azért, hogy tönkretették az életét. Nem akar albérletbe menni, ezért egy házat követel a bánya milliárdos tulajdonosától.

Egy pár női tagja azt mondta, korábban arról beszélt nekik a bányatulajdonos, hogy nem kell félniük, semmi probléma nem lesz, mégis bekövetkezett a baj. Ő már nem is szeretne visszaköltözni korábbi lakhelyére.

Nagy Sándor polgármester óvatosan nyilatkozott a történtekről, szerinte a vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy mi történt pontosan. Később azonban ő is elismeri, hogy a bányából jött le a föld, a vizsgálat inkább arra fog irányulni, hogy miért jött le onnan.

„Bányászati szakemberek megnézték korábban, és nem számoltak ilyen extrém időjárással. Hogy a csapadék így megbomlasztja a védművet” - magyarázza hozzátéve, hogy már megkereste a vállalkozót és jelezte neki, hogy végleges megoldást kell találni erre a problémára. A 100 ezer forintos gyorssegélyeket is ő kérte tőle.

„Meglátjuk. Nyilván van” - válaszolta arra kérdésre, hogy a bányának van-e felelőssége a kialakult vészhelyzetben.

- tette fel a kérdéseket az egyik Hunyadi soron élő férfi.

A bánya tulajdonosa a debreceni székhelyű Andezit-Bau Kft., amelynek egyik tulajdonosa Fiák István ügyvéd, aki több szálon is köthető Kósa Lajos Fidesz-alelnökhöz. A másik tulajdonosnak, Nagy Istvánnak is jó kormányzati kapcsolatai lehetnek, miután azzal dicsekedett korábban a recski polgármesternek, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter jó ismerőse.

A bánya fontosságát jelzi, hogy a recski polgármester egy testületi ülésen korábban arról beszélt, hogy innen fogják majd vinni a követ például a Belgrád–Budapest vasútvonal építéséhez is.

A 24.hu kereste a céget az iszapömlés után, azonban egyelőre nem kívántak nyilatkozni a vizsgálat befejezéséig. A munka azonban addig sem áll, a kitermelés már a napokban zavartalanul folytatódott.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!