A rekordméretű infláció ellenére a bírói illetmények három éve semmit nem emelkedtek, az Országos Bírói Tanács már eddig is tiltakozott a helyzet ellen.


Pár hete az Országos Bírói Tanács (OBT) Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz fordult, hogy támogassa a bírói fizetések rendezésének ügyét. A tanács arra kérte az elnököt, kezdeményezzen törvénymódosítást a bírói illetményalap felemelése érdekében, amely immár három éve változatlan, miközben az infláció rekordmagasságokban járt. Ez a helyzet komoly egzisztenciális válságot okoz a bíróknak és az igazságügyi alkalmazottaknak egyaránt.

Most megkapták a választ Sulyok Tamás hivatalától, amelyben udvariasan elutasították a kérést, mondván, az államfőnek „nem áll módjában felkarolni” az OBT kezdeményezését.

„Ez következik egyrészt magából az államfő alkotmányos jogállásából, illetve abból a tényből, hogy e jog ellenjegyzés nélkül illeti meg az elnököt. Az ilyen módon politikai felelősséggel járó kezdeményezéssel a köztársasági elnök az alkotmányos funkcióival összhangban – a nemzet egységét képviselve, illetve az államszervezet demokratikus működése feletti őrködés körében – élhet. Ezt támasztja alá másrészt a rendszerváltoztatást követő alkotmányos gyakorlat: az Országgyűlés mindössze egyetlen egyszer, több mint 33 évvel ezelőtt fogadott el törvényt a köztársasági elnök kezdeményezésére, az ún. taxisblokáddal összefüggésben elkövetett egyes bűncselekmények miatti közkegyelem gyakorlását célozva. Az elnöki kezdeményezések több mint három évtizedes hiányának egyik legfontosabb magyarázata, hogy a köztársasági elnök a benyújtást követően az Országgyűlésben nem tud önmagától többséget biztosítani a javaslata elfogadásához” – írta válaszában Sulyok Tamás hivatala.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!