Tizenegy megyeszékhelyen emelkedik, nyolcban pedig stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízből vett mintákban - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján. A legnagyobb koncentrációt a héten Békéscsabán mérték.


44. heti adataink alapján a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja emelkedő tendenciát mutat az NNK által vizsgált települések többségében, így a fővárosban és az agglomerációban is. A szennyvíz vizsgálata a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttekről is információt szolgáltat, hiszen ők is üríthetik a vírus örökítőanyagát, azonban a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe. Vizsgálataink megerősítik, hogy a járvány második hullámának meredeken emelkedő szakaszában járunk, emiatt kiemelten fontos az egyéni felelősség a november 2-tól szigorodó általános óvintézkedések betartásában

- írták.

Az NNK honlapján megjelent térkép szerint

  • Békéscsabán emelkedett,
  • Kaposváron és Debrecenben alacsony,
  • a többi megyeszékhelyen, valamint Budapest északi, déli és központi régiójában mérsékelt a koronavírus örökítőanyagának a szennyvízben mért koncentrációja.

Ugyanakkor emelkedő tendenciát mutat a koncentráció Békéscsabán, Székesfehérváron, Budapest három régiójában, Kecskeméten, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Egerben, Veszprémben és Szegeden.

Viszont Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenben, Pécsett, Salgótarjánban, Győrben és Zalaegerszegen stagnál a koncentráció.

Kiemelt kép: MTI/Varga György


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!