Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a 2019-es ősz a legmelegebb a mérések 1901-es kezdete óta és a csapadékos november miatt átlagosan csapadékosnak mondható, olvasható az OMSZ honlapján.


Mint írják, az évszak középhőmérséklete 12,64 Celsius foknak adódott, ami 0,05 fokkal meghaladja az eddigi legmelegebb 1926-os ősz hőmérsékletét.

Hozzátették, mindhárom hónap középhőmérséklete országosan magasabban alakult az 1981-2010-es időszak átlagánál. A szeptember 1 fokkal, az október közel 2 fokkal, a november viszont 4 fokkal volt melegebb a normálnál. A november 1901 óta a 3. legmelegebbnek adódott, de az október is a 9. legmelegebb október lett.

Az országos napi középhőmérséklet az évszak legtöbb napján az átlag felett alakult. Csupán három időszakban, szeptember 20 körül, október első dekádjában, valamint október végén, november elején fordultak elő több fokos negatív anomáliák. Október 8-án megdőlt az országos napi minimumhőmérséklet rekordja.

Számottevő pozitív eltérések az átlagtól szeptember elején, október közepén, illetve novemberben voltak. A szeptember még kánikulával kezdődött, az egész évszak legmelegebb napja szeptember 1-je volt. Ekkor az adonyi állomás 36,2 Celsius fokot rögzített.

Amennyiben a december átlagos hőmérsékletű lesz, a 2018-as rekordmeleg évet követően 2019 a harmadik legmelegebb év lesz 1901 óta. Egy átlagosan csapadékos decemberrel pedig átlag körüli csapadékú évet zárunk.

Kiemelt kép: MTI/Varga György


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!