A kormánypártok leszavazták a Város Mindenkié civil szervezet és az Utcajogász Egyesület közös elképzeléseire épülő törvényjavaslat vitájának napirendre tűzését, amely a „a gyermekes családok hajléktalanságának a megelőzéséhez szükséges egyes törvénymódosításokról” szólt volna - szúrta ki a hvg.hu a parlament honlapján.

Az Országgyűlés szerdán tárgyalt a jogszabályról, majd 54 igen, 112 nem szavazattal és 1 tartózkodással elutasították annak tárgysorozatba vételét.

Csupán egyetlen fideszes képviselő, Barcza Attila nyomott az igenre, a Fidesz és a KDNP rajta kívül mind nemmel szavazott.

A törvényjavaslatot egyébként a Szabó Tímea (Párbeszéd), Burány Sándor (Párbeszéd), Mellár Tamás (Párbeszéd), Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) és Tordai Bence (Párbeszéd) képviselők terjesztették be, később pedig hozzájuk csatlakozott Szabó Szabolcs (független), Szél Bernadett (független) és Csárdi Antal (LMP) is.

A Mérce azt írja, hogy a benyújtott javaslat szerint a kilakoltatással fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családok elhelyezésének biztosítása a települési önkormányzatok felelőssége lett volna, valamint "az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se lett volna lehetőség abban az esetben, ha az az egy gyermekes család elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne".

A Fidesz frakció szóvivője, Halász János szerint a törvényjavaslatot benyújtó pártok miatt nem támogatták az elképzelést. "Azért nem támogattuk a javaslatot, mert akik benyújtották, hiteltelen képviselők. Ha ezeken az ellenzéki képviselőkön múlt volna, akkor mára családok százezrei kerültek volna az utcára, veszítették volna el otthonukat. Mert ők, ezek az ellenzékiek, az elmúlt időszakban egyetlen egy devizahiteleseket segítő mentőcsomagot, mentőintézkedést sem szavaztak meg." - mondta.

Lapozz az otthonápolás leszavazásáért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>