Érvényes marad a Budapest-bérlet a MÁV és a Volán járatain is. Lezárták az elszámolási vitát is. A bevételt és az ahhoz kapcsolódó menetdíj-kiegészítést teljesítményarányosan osztják meg.


Egy teljesen új, átfogó megállapodást kötött a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés viszonyának rendezéséről Lázár János építési és közlekedési miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester hétfői találkozójukon.

A két fél közös sajtóközleményében azt írja, hogy ennek értelmében

Mindegyik bérletet mindkét fél árusítani fogja minden értékesítési csatornáján.

Az is kiderült, hogy az eddigi, számos vitára okot adó költségalapú elszámolás helyett a felek abban állapodtak meg, hogy a Budapest-bérletből, a Pest vármegyei bérletből és az országbérletből származó bevételt és az ahhoz kapcsolódó menetdíj-kiegészítést – az adott érvényességi terület sajátosságaihoz igazodóan – teljesítményarányosan osztják meg.

Lázár és Karácsony abban is egyetértett, hogy az eddig a Fővárosi Önkormányzatot illető évi 12 milliárd forint normatív költségvetési támogatás helyett 2024-től a felek egy olyan rendszert alakítanak ki, amely egyaránt szolgálja a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés bevétellel nem fedezett költségeinek megtérülését.

- írták.

A megállapodás technikai részleteit a minisztérium és az önkormányzat a közlekedési vállalatok bevonásával dolgozza ki úgy, hogy az 2024. március 1-jén hatályba léphessen.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!