Szerinte a a kormány a beborult költségvetését és a tönkrement MÁV helyzetét akarja Budapest kárára kezelni.


A főváros hiába fizetne többet, a kormány akkor is megszüntetné a Budapest-bérletet - írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán szerdán. A főpolgármester az Index cikkére reagált, amiben egy kiszivárgott levelezés alapján azt írták:

A szerdai cikkük szerint a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium december végén adott egy végső, 8,6 milliárd forintos ajánlatot a Budapest-bérlet fenntartására és az agglomerációs járatok közös üzemeltetésére. Ez 16 százalékos emelés lett volna, azonban a főváros nem fogadta el.

Az Index azt is megjegyezte, hogy 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben 7,4 milliárd forintot kért az állam, amiben Karácsony Gergely és a kormány meg is állapodott.

Az index szerint tehát Karácsony nem mondott igazat, amikor az RTL Híradónak azt állította január elsején, hogy „a pénzügyi elszámolásnak nincs köze a Budapest-bérlet ügyéhez”.

Erre reagált a főpolgármester a Facebook-oldalán szerda délelőtt.

Mint most, a Budapest-bérlet ügyében. A négy éve elkezdett Budapest-ellenes politikát 2024-ben újratöltik. De Budapest ellenáll” - írta a városvezető.

Karácsony szerint a Budapest-bérlet jó a budapestieknek, jó az agglomerációban élőknek, jó a városnak, jó az államnak.

„A költségvetési törvény szerint 12 milliárd forint járna Budapestnek a közösségi közlekedés költségeihez való állami hozzájárulásként. Ezt a pénzt a törvény ellenére nem akarja odaadni Lázár János minisztériuma. Tavaly év végén egy olyan »ajánlatot« tett az ÉKM, hogy fizessen a főváros a HÉV és a Volán számára a 2022-es év elszámolásaként az eddigi 6,58 milliárd forint fölött plusz 2,17 milliárd forintot, de se a 12 milliárd forint folyósítása, se az agglomerációs megállapodás meghosszabbítása nem volt a része az »ajánlatnak«” - írta a főpolgármester, aki szerint ez a három, ahogy eddig is, kéz a kézben jár.

Karácsony azt írta, hogy a BKK, a MÁV-HÉV és a Volánbusz tavaly december 29-én kötött egy megállapodást, ami a Budapest-bérlet fennmaradását - vagyis hogy a városban közlekedő HÉV-en, a Volánbusz által üzemeltett városi buszokon ne kelljen kétszer fizetni - határozatlan időre biztosítja.

Szerinte a kormány ezt a megállapodást akarja felmondatni állítólag március 1-jével, „egkárosítva ezzel többszázezer budapesti és agglomerációs polgárt”.

De mondom, Budapest ellenáll, a rossz kormányzás árát nem lehet ezzel a várossal megfizettetni.” - fogalmazott a főpolgármester.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!