Egy magániskola, Ukrajna és állítólagos csecsen emberrablók is felmerülnek az ügyben. Gazdi ugyanakkor minden vádat tagadott.


Korábbi cikkünkben is írtunk már "Gazdiról", azaz R. Róbertről, akinek kulcsszerepe van a Völner Pál egykori igazságügyi államtitkár és Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar egykori elnöke elleni perben. Eredetileg őt figyelték meg a nyomozók, és rajta keresztül jutottak el Schadlhöz.

Gazdi állítása szerint legalább 18 éve ismeri Schadl Györgyöt. A bíróságra a börtönből megbilincselve érkezett férfi (aki ezúttal már nem vállalta az arcát) azt mondta: letartóztatása előtt tolmácsolásból élt, abból havonta 3-400 ezer forint bevétele volt, ezen kívül saját cége és néhány más céges érdekeltsége volt. A bíróságon minden ellene felhozott vádat tagadott.

A Telex szerint Schadl egyszer felhívta R.-t, hogy segítsen elkenni egy harmadik személy sok százmilliós áfacsalását, és a végrehajtói kar volt elnöke szerint ez a személy fizetett volna azért, hogy ne legyen belőle gyanúsított vagy vádlott: „egy százast rögtön letétbe tudunk rakatni”.

Ugyanakkor volt, hogy pont fordítva: R. kezdeményezett több olyan ügyet, amiben Schadl és a volt fideszes igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár Völner Pál megpróbáltak közbenjárni.

A vádirat szerint R.-t 2020 augusztusában kereste meg a szintén vádlott S. Etelka, aki egyrészt egy magániskolák üzemeltetésével foglalkozó alapítvány kuratóriumi elnöke, másrészt egy felnőttképzéseket szervező cég tulajdonosa volt. S. nagyon sokat keresett ezzel, ami R.-nek is feltűnt. S. Etelka eredetileg azért fordult R.-hez, mert a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elutasította magániskolájuk nyilvántartásba vételét. R. megígérte, hogy kapcsolataival elintézi a nyilvántartásba vételt, amiért 8 millió forintot kért és kapott S. Etelkától, ezt a pénzt egy az egyben megtartotta. Menet közben még több tízmillió forintot kihúzott a nőből – írja a portál.

A vádirat szerint R. egy ponton azt is elhitette S. Etelkával, hogy csecsenek rabolták el Ukrajnában, és csak akkor engedik vissza Magyarországra, ha kifizet nekik 200 ezer dollárt. S. erre is adott pénzt.

R. azt állította, soha nem használta arra az S.-től kapott pénzt, hogy azzal hivatali személyt befolyásoljon. Csak annyit ígért, hogy megkeres embereket azért, hogy „a későbbi működés akadálymentes legyen, de ez egy esetben sem jelentett lefizetést”.

R. arról is beszélt, hogy

Állítása szerint a felvett pénzek nem kenőpénzek voltak, hanem felkért szakértőket és jogászokat, és őket fizette belőle. Szerinte csak kölcsönről volt szó, és ez S. is tudta.

Beszélt arról is, hogy természetes volt, hogy a régóta ismert Schadl Györgyhöz fordult tanácsért, ahogy az is megfordult a fejében, hogy saját iskolát alapít, mert lehetőséget látott az oktatási szegmensben.

Gazdi elmondta:

Csütörtökön R. Róbert mellett Völner Pál és Schadl György is megjelent a bíróságon.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!