A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség rendkívül nyugtalanítónak nevezte a fejleményeket.


Robbanások voltak a zaporizzsjai atomerőmű térségében szombat éjjel és vasárnap reggel. Az oroszok szerint az ukrán erők vették tűz alá a létesítményt, az ukrán üzemeltető szerint viszont az oroszok állnak a támadás mögött.

Az MTI idézi Igor Konasenkovot, az orosz védelmi minisztérium szóvivőjét, aki szerint az ukrán erők kétszer is tűz alá vették vasárnap délelőtt az atomerőművet, összesen 14 lövedéket kilőve a létesítményre, amelyek közül kettő eltalálta az erőművet tápláló távvezetéket.

Konasenkov szerint

a keletkezett károkat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és a Roszatom szakértői mérik fel.

Az erőmű ukrán üzemeltetője, az Energoatom a Telegramon viszont azt írta, hogy az orosz erők állnak a szombat esti és vasárnap reggeli támadások mögött. Szerintük legalább 12 találat érte az erőmű infrastrukturális létesítményeit. Mint írták, a megrongált berendezések listája azt jelzi, hogy a támadók pontosan azt az infrastruktúrát tették működésképtelenné, ami az 5. és a 6. erőműblokk újraindításához szükséges, és amivel helyreállíthatnák az ország szükségleteit kielégítő energiatermelést.

A Reuters beszámolója szerint

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte a történteket, és újra felhívást intézett az orosz, valamint az ukrán félhez is, hogy állapodjanak meg és vezessenek be egy nukleáris biztonsági és védelmi övezetet az erőmű körül.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!