Összeomolhat az erőmű hűtőtava a Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) jelentése szerint. Ez nem feltétlenül járna katasztrófával, de jelentősen növeli a kockázatokat.


A kahovkai gát felrobbantása és tározójának víztelenítése miatt összeomlásveszélyben van a zaporizzsjai atomerőmű hűtőtava a párizsi székhelyű Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) jelentése szerint.

Ahogyan már beszámoltunk róla, a kahovkai gátszakadás több súlyos következménnyel is járt. Ezek közül az egyik, hogy a kahovkai víztározó vízszintje drámaian csökken, és hamarosan túl alacsony lehet ahhoz, hogy 200 kilométerrel feljebb a zaporizzsjai atomerőmű vízszivattyúit a reaktormagok és a kiégett fűtőelemek hűtésére használhassák.

Hozzátették, a hűtőmedence elvesztése nem feltétlenül lenne katasztrofális, mivel más vízforrásokat – például vízszivattyús teherautókat – is be lehetne vetni ahhoz, hogy megakadályozzák az erőmű nukleáris üzemanyagának olvadását. Ugyanakkor kétségtelen, ha a hűtőtó elveszíti funkcióját, drámaian megnőnek az erőmű biztonsági aggályai.

Ám az IRSN jelentése azt sugallja, hogy a hűtőtó körüli gát épségét orosz szabotázs nélkül is összeomlás fenyegetheti.

Karine Herviou, az IRSN nukleáris biztonságért felelős főigazgató-helyettese azt mondta, hogy mivel a zaporizzsjai atomerőműben néhány hónappal ezelőtt mind a hat reaktort leállították a környéken zajló harcok miatt, az erőmű hűtési igényei alacsonyabbak, és más módszerekkel is kielégíthetőek.

„Ha a gát a víznyomás következtében megsemmisül, más eszközök is lesznek a hűtőtavak feltöltésére, például szivattyús teherautók, amelyek vizet szállítanak a Dnyeperből vagy más közeli vízgyűjtőből” – mondta Herviou.

Az IRSN jelentésével kapcsolatos kérdésre az Energoatom egyik illetékese azt mondta: „Ha a kahovkai tározó vízszintje 10 méter alá csökken, a hűtőtó gátja beomolhat, de nem teljesen. Csak a felső része eshet össze.”

Petro Kotin, az Energoatom elnöke csütörtökön kijelentette, hogy

de ő is figyelmeztetett az orosz szabotázs veszélyére. Hozzátette, további problémát jelenthet, hogy az oroszok vélhetően aknákat telepítettek az erőmű környékére és a hozzá vezető utakra.

(Forrás: The Guardian)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!