Az evakuációról szóló parancs miatt öt órás várakozási idő alakult ki az oroszok által megszállt Krím ellenőrzőpontjánál. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője potenciálisan veszélyesnek nevezte a kialakult helyzetet.


Aggasztónak és potenciálisan veszélyesnek nevezte a zaporizzsjai atomerőműnél kialakult helyzetet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője azt követően, hogy az orosz megszálló erők megkezdték a civil lakosság evakuálását az erőműhöz közeli településekről.

Rafael Grossi szerint az atomerőművet működtető szakemberek a helyszínen maradnak, azonban a most kitelepített Enerhodar városában él a családjával a személyzet többsége, így számukra egyre feszültebbé és stresszesebbé válnak a körülmények.

Fedorov szerint a hirtelen megnövekvő kereslet miatt a benzinkutak teljesen kifogytak az üzemanyagból, illetve a boltok is komoly áruhiánnyal küzdenek.

Oroszország az evakuálást nagy valószínűséggel a közelgő ukrán ellentámadás miatt rendelhette el. Jevgenyij Balickij orosz területi vezető szerint az elmúlt napokban az ukrán hadsereg fokozta a frontvonalhoz közeli települések ágyúzását, ezért döntöttek a gyerekek és a szülők, valamint az idősek és a kórházi betegek evakuálása mellett.

(via hvg.hu, BBC)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!