Elfogadta a magyar és a lengyel kormány a német soros elnökség javaslatát a költségvetési vétóvita rendezésére és most a javaslat arra vár, hogy többek között Mark Rutte holland miniszterelnök is elfogadja a kialkudott kereteket - írja a Portfolio a Reuters alapján.

Előzetesen megállapodtunk, de van némi nyomás, mert az a cél, hogy a végleges keretekkel is végezzünk az EU-csúcsig - jelezte egy névtelenséget kérő lengyel kormányzati forrás.

Mivel délelőtt Angela Merkel német kancellár azt mondta, olyan megoldáson dolgoznak a két országgal, ami nem változtat a jogállamisági mechanizmuson, így a lengyel forrás információja azt jelentheti, hogy a magyar és lengyel kormány eláll a vétófenyegetéstől.

A megállapodás pontos tartalma még nem ismert, de lehetséges, hogy a korábbi híreknek megfelelően részletes magyarázattal látják el a jogállamisági feltételrendszert. Illetve, ahogy arról korábban beszéltek EU-s vezetők, maga a jogállamisági mechanizmus is megtámadható az Európai Bíróságon.

hirdetés

A Telex egy lengyel kormányközeli lap információi alapján azt írja:

"érvényben marad az uniós támogatások kifizetésének feltételeként a jogállamiság érvényesülését előíró, már kidolgozott uniós szabályozás, de ahhoz függelékként csatolnának egy kötelező jogi érvénnyel bíró dokumentumot, amely részletezné a szabályozás végrehajtásának a módját".


hirdetés