A Deutsche Welle lengyel kiadása közölt részleteket a magyar és a lengyel kormány németekkel kötött megállapodásáról a költségvetési vétó feladásáról - számolt be róla az Index.

A lap szerint

• a rendszerbe épített jogállamisági mechanizmust – amely a magyar-lengyel vétó oka volt – csak akkor indítják el, ha az adott tagország döntései sértik az Európai Unió pénzügyi érdekeit, és nem lehet politikai célokra használni, vagyis például a bevándorlásról szóló vitában élni vele.

• egy úgynevezett vészfékmechanizmus arról fog szólni, hogy az Európai Bizottság által javasolt szankciókat az állam- és kormányfők elé terjesztik.

• az egész jogállamisági mechanizmus életbe lépését felfüggesztik, amíg az Európai Bíróság várhatóan csak két év múlva döntést nem hoz, hogy összefér-e az EU-s joggal.

hirdetés

Ma írtunk róla, hogy a Reuters információi szerint megállapodott a magyar és a lengyel kormány a német soros elnökség javaslatáról a költségvetési vétóvita rendezésére.

"Előzetesen megállapodtunk, de van némi nyomás, mert az a cél, hogy a végleges keretekkel is végezzünk az EU-csúcsig" - jelezte egy névtelenséget kérő lengyel kormányzati forrás a Reuters-nek.


hirdetés