A Nemzetközi Vitorlás Szövetség tanácsa bermudai konferenciáján határozott a 2024-es olimpiára javasolt hajóosztályokról,

a döntés a magyar versenyzők számára több szempontból is kedvezőtlen.

Az MTI cikke szerint a testület megerősítette tavaly novemberi határozatát, miszerint kikerül a programból a Finndingi, amely 1952 óta szerepelt az ötkarikás műsorban. Ez az egyszemélyes hajóosztály, amelyben Berecz Zsombor a világbajnok és Tokióban éremesélyesként indulhat, főleg a nagyobb súlyú - 85 kilogramm feletti - vitorlázóknak kínál versenyzési lehetőséget. Berecz mellett jó eséllyel pályázhatott volna a párizsi részvételre a korosztályos világbajnoki ötödik Németh Domokos - jelzi a magyar szövetség honlapja.

Berecz Zsombor: A balatoni kikötőkben több egó szorult az emberekbe a kelleténél

Az egyik legnagyobb magyar aranyesélyes a tokiói olimpián. Mégsem beszél róla senki. Szokatlanul őszinte interjú a világbajnok és előolimpia-győztes vitorlázóval sportágáról, a sportág hazai helyzetéről.

Magyar szempontból szintén rossz hír, hogy a férfi és női 470-esek helyett Párizsban vegyes legénységgel indulhat ez a kétszemélyes osztály. A tavaly junior vb-bronzérmes Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor alkotta páros számára a 2024-es olimpia lehetett volna az igaz megmérettetés.

Változik a hajóosztály szörfben is, itt a mostani RSX helyébe a repülőszárnyas iFoil kerül.

A javasolt hajóosztályokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak kell jóváhagynia, de ez a korábbi olimpiák tapasztalatai alapján formalitásnak tűnik.

A kiemelt képen Berecz Zsombor látható a riói olimpián. Fotó: MTI/Kovács Tamás


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!