A települést elöntő iszap és sár ügyében Tordai Bence feljelentést tett két hete, és már meg is kapta az elutasító határozatot. Az országgyűlési képviselő jelezte, nem hagyják annyiban a dolgot.


A rendőrség felmentette a felelősség alól Kósa Lajos barátjának bányáját a recski sárlavina ügyében, mellyel kapcsolatban Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője tett feljelentést két hete.

Ahogyan beszámoltunk róla, a júniusi villámárvizek nyomán két alkalommal is elárasztotta a Heves vármegyei Recsket a település feletti dombon lévő bányából érkező iszap és sár.

A 24.hu beszámolója szerint a helyiek egyértelművé tették, hogy a sárlavina Kósa Lajos barátjának, Fiák István cégének (Andezit-Bau) tulajdonában álló bányából származott.

A rendőrségi dokumentumban az áll, hogy „a rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a recski bányaüzem az üzemeltetéshez szükséges engedélyek birtokában működik és tevékenykedik. A kármentésben részt vevő hatóságok szakemberei olyan körülményt nem észleltek, mely az eset kapcsán az emberi mulasztás, a gondatlan vagy szándékos foglalkozási szabályszegés gyanúját felvetné, így hatóságom felé jelzéssel nem éltek, feljelentés megtételére nem került sor”.

A feljelentés elutasításának indoklása szerint „a sárfolyam kialakulása egy előre nem látható és nem befolyásolható természeti jelenség, az úgynevezett villámárvíz következménye, amelyet a jelenség napján rövid időn belül esett extrém mennyiségű csapadék okozott. Ez a vis maior-helyzet a bányaüzem tulajdonosának, üzemeltetőjének fel nem róható, az elvárható gondosság tanúsítása mellett is elháríthatatlan helyzet volt”.

Tordai ezzel kapcsolatban azt írta a Facebook-oldalán, hogy

„De ez nem szempont a Fidesz Magyarországán, ahol vannak a hegy tetején a NER-konform bányatulajdonosok beruházásai, a hegy aljában meg a kisember, akinek a házát, ha pechje van, elmossa a sár. Örüljön, hogy él, oszt jónapot! És aki netán a vadkapitalizmus vagy az eredeti tőkefelhalmozás korában érzi magát, annak jelzem, hogy nincs egyedül. Természetesen nem hagyjuk ezt annyiban, ma elpostáztuk a feljelentés elutasítása miatt tett panaszunkat!” – írta a Párbeszéd országgyűlési képviselője.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!